Let op! Geld lenen kost geld

Hoe bespaar je op een lening?

Home » Hoe bespaar je op een lening?
hoe bespaar je op je lening, stapeltje geld besparen

Geld lenen kost geld. Laten we dat voorop stellen. Als je een lening afsluit, betaal je rente en soms overige kosten. Deze kosten komen bovenop je leenbedrag. Elke lening heeft zo z’n prijs. Maar je kunt ook besparen op een lening. Hoe bespaar je op een lening?

Zo bespaar je op leenkosten

Wie geld leent, moet het leenbedrag – verhoogd met de rente – terugbetalen. Dat gaat in termijnen. Elke maand los je een stukje lening af en betaal je rente. Dit zijn je maandelijkse termijnen. Hoe hoog deze termijnen zijn, hangt af van het leenbedrag, het soort lening, de rente en de looptijd.

Wil je besparen op je lening? Je kunt grofweg op twee manieren besparen op je totale leenkosten. Namelijk door:

  1. Een lagere rente
  2. Een kortere looptijd

Lagere rente? Minder kosten

De rente is de vergoeding die je betaalt voor je lening. Hoe hoger de rente, hoe hoger de kosten voor de lening. En andersom. Een lagere rente betekent dat je goedkoper geld kunt lenen. Hoeveel rente je betaalt, dat verschilt per kredietaanbieder. De een biedt een lager rentetarief dan de ander. Door een lening te vergelijken, bespaar je op je kosten.

Daarnaast kun je mogelijk besparen door leningen over te sluiten. Heb je meerdere leningen bij verschillende kredietaanbieders? Dan betaal je wellicht de hoofdprijs aan rente. Oversluiten houdt in dat je een nieuwe lening afsluit, waarmee je je bestaande leningen aflost. Omdat kleine leningen vaak een relatief hoog rentarief hebben, kan het samenvoegen van je leningen tot één grote lening voordeliger zijn.

Kortere looptijd? Bespaar op rente

Over de hele looptijd van je lening betaal je rente. Hierbij geldt: hoe langer je erover doet om het leenbedrag terug te betalen, hoe langer je rente betaalt. En hoe langer je rente betaalt, hoe hoger je totale rentekosten zullen zijn.

Kort je de looptijd in? Dan betaal je hogere maandlasten. Omdat je in een kortere tijd je lening aflost. Dat zal eerst niet voelen als een besparing. Maar onder aan de streep bespaar je op je rentekosten. Want je betaalt een minder lange periode rente. Je totale kosten vallen zo op de lange termijn lager uit.  

Lagere maandlasten betekent niet altijd goedkoper

Elke maand betaal je je maandbedrag, wat bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Hoe lager de maandlasten, hoe meer je bespaart. Toch? Nee, niet altijd. Lagere maandlasten zijn bij een lening niet altijd voordelig. Dat zit zo:

Een lening betaal je binnen een afgesproken periode terug. Dat is de looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd, hoe meer tijd jij hebt om het leenbedrag af te lossen. Betaal je bijvoorbeeld een lening van €10.000 in 60 maanden terug? Dan los je elke maand €167 af. Maar betaal je dezelfde lening in 10 jaar terug? Je lost dan elke maand €83 af.

overleg tussen 2 mensen

Met deze langere looptijd smeer je als het ware het af te lossen bedrag uit over een langere periode. Zo gaat je maandbedrag omlaag. Maar tegelijkertijd betaal je een langere periode rente.

Los je in 5 jaar af? Dan betaal je slechts 5 jaar rente. Maar kies je voor de looptijd van 10 jaar? Je betaalt dan 10 jaar lang rente. Onder aan de streep ben je zo uiteindelijk duurder uit. Ondanks je lagere maandlasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland