Let op! Geld lenen kost geld
Home » Lening oversluiten

Lening oversluiten

Bespaar door leningen over te sluiten

Beschik je over diverse kleine leningen? Dan is het mogelijk verstandig om deze leningen over te sluiten naar een grotere lening. Bij leningen van lagere waarde wordt er een hoger rentepercentage verrekend dan bij een lening met een hogere waarde. Door het oversluiten kun je dus een aanzienlijk bedrag aan rente besparen. Bovendien geeft één lening je een stuk meer overzicht.

Wat is een lening oversluiten?

Leningen oversluiten houdt in dat je een nieuwe lening afsluit, waarmee je alle bestaande leningen aflost. In plaats van vast zitten aan meerdere kleine leningen – met vaak hoge rentepercentages – ontvang je één nieuwe lening. Omdat kleine leningen relatief hoge rente hebben, is de leningen samenvoegen uiteindelijk goedkoper. Je huidige lening oversluiten is dus in dat geval voordeliger. Het oversluiten van een lening werkt heel eenvoudig; je sluit een nieuwe lening af bij de kredietverstrekker waarna je aangeeft welke leningen je wilt oversluiten. De kredietverstrekker lost je bestaande leningen af. Je betaalt vanaf dan iedere maand rente en aflossing over de nieuwe lening.

Welke leningen kan ik oversluiten?

Het is vrijwel altijd mogelijk om meerdere leningen te overluiten. De meest voorkomende leningen zijn:

Lening oversluiten

Het is niet mogelijk om onderhandse leningen over te sluiten. Denk bij een onderhandse lening aan een lening bij familie of vrienden. Omdat een onderhandse lening is een overeenkomst zonder dat er een bank bij komt kijken. Daarom is het niet mogelijk om een onderhandse lening te oversluiten.

Besparen met het oversluiten van je lening

Voordat je een lening oversluit, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waar je op moet letten. Besparen met het oversluiten van je huidige lening kun je namelijk doen aan de hand van twee manieren:

  • Kiezen voor een lagere rente

Door te kiezen voor een andere financieringsvorm of een andere kredietverstrekker, kunnen je rentekosten aanzienlijk verminderen. Het kan namelijk zo zijn dat je een hoge rente betaalt bij je andere openstaande leningen. Vaak kosten kleinere leningen meer geld dan grote leningen. Door je kleine leningen te oversluiten naar één grote lening bespaar je op je rentekosten.

  • Kiezen voor een kortere looptijd

Ook het verkorten van de looptijd van je huidige lening zal je geld besparen. De looptijd van je lening is de periode waarin je de lening terugbetaalt aan de verstrekker. Zodra je een korte looptijd hebt, wordt de terugbetaling van de lening gespreid over een korte periode. Je maandlasten zijn daardoor wel hoger dan wanneer je een lange looptijd hebt. Omdat je over een korte periode de lening terugbetaalt, heb je ook over deze korte periode rentekosten. Hoe korter de looptijd, hoe minder rentekosten je uiteindelijk betaalt.

Voordelen van een lening oversluiten

Het besparen van rentekosten is niet het enige voordeel van een lening oversluiten. Oversluiten van een lening geeft overzicht en rust. Daarnaast heeft een bestaande lening oversluiten ook de volgende voordelen:

  • Oversluiten van een lening geeft je de mogelijkheid om voorwaarden te verbeteren. Een kortere looptijd of boetevrij extra aflossen is mogelijk.
  • Het is in sommige gevallen mogelijk om tijdens het oversluiten van je lening, de lening te verhogen.
  • De regels voor geld lenen veranderen. Het kan daarom voordelig zijn om een lening te oversluiten.
  • Als je een lening oversluit, is het mogelijk om een kredietbeschermer af te sluiten. Daar bescherm je jezelf bij onverwachte gebeurtenissen.
  • Je verlaagt maandlasten door over te stappen naar een andere kredietverstrekker met een lagere rente.

Oversluiten doorlopend krediet

Wanneer je een doorlopend krediet wilt oversluiten, is het mogelijk om van financieringsvorm te veranderen. Beschik je over een doorlopend krediet, dan is dat zeer flexibel. Het is mogelijk om met een doorlopend krediet geld op te nemen tot een afgesproken kredietlimiet. Daarnaast betaal je slechts rente over het opgenomen geldbedrag en is het mogelijk om eerder opgenomen bedragen opnieuw op te nemen.

Een doorlopend krediet klinkt aantrekkelijk, maar omdat er veel afspraken aan verbonden zitten, is een doorlopend krediet een hele opgave om af te lossen. Er zijn namelijk geen vaste afspraken over rente en aflossing. Een doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening kan in dat geval voordelig zijn. Persoonlijke leningen beschikken namelijk wel over vaste voorwaarden. De rente en het aflosbedrag staat vast. Maandelijks betaal je dus een vast bedrag aan rente en aan aflossing. Het oversluiten van doorlopende kredieten maakt geld lenen een stuk onbezorgder.

Veelgestelde vragen

Wat is een lening oversluiten?

Een lening oversluiten betekent niets anders dan je oude lening of leningen in een nieuw jasje te steken. Je sluit een nieuwe lening af om je kleine leningen samen te voegen tot één grotere lening. Ook kun je een lening oversluiten om rentekosten te verlagen.

Is het oversluiten van je lening makkelijk?

Het oversluiten van een lening kan heel eenvoudig. Je vraagt een nieuwe lening aan bij een kredietverstrekker en geeft aan welke leningen je wilt oversluiten. De kredietverstrekker lost je bestaande lening af. Je betaalt alleen over de nieuwe lening rente en aflossing.

Kan ik een lening oversluiten?

Ja, in bijna alle gevallen is het mogelijk om je huidige lening te oversluiten. Alleen onderhandse leningen zijn niet te oversluiten. Het is wel belangrijk dat de nieuwe lening past binnen de financiële mogelijkheden van jouw situatie.

Krijg ik een boete bij het oversluiten van mijn lening?

Korte leningen zoals: een creditcardschuld, koop op afbetaling, een doorlopend krediet of rood staan, zijn kosteloos af te lossen. Een persoonlijke lening oversluiten verloopt wat moeizamer. Boetevrij aflossen is vaak niet mogelijk. Je ontvangt bijvoorbeeld een boete afhankelijk van de looptijd van de lening.

Waarom een lening oversluiten?

Het oversluiten van je leningen bespaart je niet alleen geld, ook geeft het overzicht nadat je meerdere leningen oversluit. Het is uiteraard afhankelijk van het geleende bedrag en je huidige rente hoe veel geld je bespaart. Hoe hoger de lening, des te groter het voordeel. Een lening oversluiten levert meer voordelen op zoals:

– De mogelijkheid om voorwaarden te verbeteren
– Je hebt de mogelijkheid om de lening te verhogen
– Het is mogelijk om een kredietbeschermer af te sluiten

Wordt mijn nieuwe lening genoteerd bij Bureau Krediet Registratie?

Bij het oversluiten van een nieuwe lening wordt alleen de nieuwe lening geregistreerd. De oude lening(en) worden automatisch afgemeld bij het BKR.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel geld je kan lenen is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Een kredietverstrekker kijkt naar hoeveel risico zij lopen om jou geld te lenen. Daarbij wordt er gekeken naar onder andere inkomen, woonsituatie en beschikking over eerdere leningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland