Let op! Geld lenen kost geld

Persoonlijke lening

Het aanvragen van een persoonlijke lening kan om verschillende redenen. Of het nou is voor een nieuwe auto of voor de schoolboeken van je kinderen, voor ieder leendoel kun je een persoonlijke financiering aanvragen. Een persoonlijke lening is bedoeld voor het aanschaffen van producten of diensten met persoonlijke doeleinden. Voor zakelijke doeleinden vraag je een zakelijke lening aan. In veel gevallen kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Wat een persoonlijke financiering precies is en wat erbij komt kijken, leggen we je simpel en snel uit op GoedkoopGeldLenen.nl.

Top 14 Persoonlijke Leningen

8,9%

Jaarlijkse rente v.a.

4.8

5,0%

Jaarlijkse rente v.a.

4.8

5,0%

Jaarlijkse rente v.a.

4.5

4,8%

Jaarlijkse rente v.a.

4.3

5,3%

Jaarlijkse rente v.a.

4.3

4,7%

Jaarlijkse rente v.a.

4.0

6,0%

Jaarlijkse rente v.a.

4.0

5,2%

Jaarlijkse rente v.a.

4.0

5,3%

Rente v.a.

3.8

5,5%

Rente v.a.

3.5

7,2%

Rente v.a.

3.3

5,5%

Rente v.a.

3.0

6,0%

Rente v.a.

3.0

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een financiering voor persoonlijke doeleinden, waarbij je het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening ontvangt. Zo kun je direct een aankoop kunt doen. Geld lenen kost geld. De grootste kostenpost van een persoonlijke financiering zijn de rentekosten. Je betaalt de rente en de aflossing van het geleende bedrag maandelijks in een afgesproken bedrag terug aan de kredietverstrekker. De rente van de persoonlijke lening staat vast voor de gehele looptijd en betaal je over de openstaande schuld. Zowel het rentepercentage als de looptijd van de lening worden vooraf met je vastgesteld. Hierdoor weet je precies wat de lasten zijn en wanneer de lening is afgelopen.

Voordelen persoonlijke lening

 • Rente staat vast;
 • Looptijd staat vast;
 • Je ontvangt het leenbedrag in één keer;
 • Je weet precies wat je maandelijkse kosten van de lening zijn;
 • In geval van een verbouwing van je huis is de rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting.

Nadelen persoonlijke lening

 • Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd;
 • Boetevrij extra aflossen of vervroegd aflossen kan wel, maar verschilt per aanbieder;
 • Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen waardoor het een minder flexibele lening is. Dit kan wel met een doorlopend krediet.

Leendoelen van een persoonlijke lening

Persoonlijke leningen kun je in principe voor ieder leendoel openen, maar zo’n lening wordt meestal afgesloten voor een auto of een verbouwing. Sluit je een persoonlijke lening af voor de verbouwing van een huis? En gaat het hierbij om je eigen koopwoning? Dan is de rente van de persoonlijke financiering aftrekbaar bij de belasting. Belangrijk om te weten: een persoonlijke financiering is bedoeld voor persoonlijke doeleinden, en dus niet voor je onderneming. Hieronder lees je de meest voorkomende leendoelen van een persoonlijke lening.

persoonlijke financiering voor Hypotheek

Verbouwing

verbouwen met persoonlijke financiering

Misschien wil je een extra ruimte in of random je huis creëren. Bijvoorbeeld met een dakkapel op zolder. Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt om een verbouwing te financieren. Een lening geeft meer financiële ruimte, maar kost ook geld. Je betaalt rente over het bedrag dat je leent. Gebruik je de lening voor de verbouwing van je koopwoning? Dan mag je de rente, onder voorwaarden, aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Auto

auto persoonlijke financiering

Het aanschaffen van een auto is een van de meest voorkomende leendoelen van een persoonlijke financiering. Met een persoonlijke lening is het leenbedrag, de looptijd en de rente vooraf besloten.

Oversluiten

persoonlijke lening oversluiten

Met het oversluiten van een lening zet je je huidige lening over naar een voordeligere variant bij dezelfde of andere kredietverstrekker. Het doel van een lening oversluiten is het besparen van geld, omdat je zo kiest voor een lager rentepercentage.

Hypotheek

hypotheek persoonlijke financiering

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan worden afgelost met het hypotheekbedrag dat je leent. In dat geval betaal je een persoonlijke rekening af met je hypotheek. Omdat de hypotheekrente vaak lager is, kan dit voordelig zijn.

Inboedel

inboedel persoonlijke financiering

Een persoonlijke lening kun je gebruiken voor het kopen van spullen, zoals een bank of een laptop. Deze spullen horen bij je inboedel. Omdat de rente bij een persoonlijke lening vaststaat, weet je precies wat de lening kost en wanneer je deze hebt afgelost.

Persoonlijke leningen vergelijken, waar let ik op?

Voordat je een persoonlijke financiering gaat aanvragen, begin je eerst met het vergelijken van diverse geldverstrekkers. Waarom? Er zijn veel aanbieders van een persoonlijke financiering. Hierdoor is er een verschil in kosten en voorwaarden. Met een vergelijking wordt dit verschil zichtbaar. Je legt de rente, extra kosten en voorwaarden naast elkaar, en kijkt welke persoonlijke lening het beste bij jouw situatie past.

Bij het vergelijken van persoonlijke leningen is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

 • Voorwaarden
 • Minimale looptijd
 • Maximale looptijd
 • Eventuele extra kosten
 • Jaarlijks kostenpercentage
 • Mogelijkheid tot boetevrij aflossen

Persoonlijke lening met of zonder BKR-registratie

Daarnaast kijken kredietverstrekkers naar jou persoonlijke en financiële situatie en of je een registratie hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een aanbieder wil zo min mogelijk risico lopen dat je de lening niet kunt terugbetalen. Je moet namelijk wel kunnen voldoen aan de maandelijkse aflossing en betalingsverplichting van de persoonlijke lening. Is er geen sprake van een betalingsachterstand, dan heb je een positieve registratie en kun je zonder gedoe geld lenen. Wil je lenen zonder BKR? Lees dan hier meer.

Persoonlijke lening rente

Over een persoonlijke lening betaal je een rentepercentage. Dit zijn de kosten van je lening. Hoeveel rente je betaalt, verschilt per aanbieder. Met een vergelijking leg je de verschillende rentepercentages naast elkaar. En zo kijk je waar je de goedkoopste persoonlijke lening kunt krijgen. Een klein verschil in rente kan een groot verschil maken in het totale kostenplaatje.

De totale rente die je betaalt, hangt af van een aantal factoren. Als eerste is dit het rentepercentage. Hoe hoger dit percentage, hoe meer rente je betaalt. Daarnaast speelt de looptijd een rol. Een lange looptijd zorgt voor lagere maandlasten, omdat je zo langer de tijd hebt om de lening af te lossen. Maar met een langere looptijd betaal je ook een langere tijd rente. Hierdoor vallen de totale rentekosten hoger uit dan wanneer je kiest voor een korte looptijd. Oftewel, hoe langer de looptijd, des te hoger de rentekosten. Vaak ligt het rentepercentage van een persoonlijke lening tussen de 5% en 12%.

rente persoonlijkelening aanvragen en berekenen met rekenmachine

Hoe werkt een persoonlijke lening aanvragen?

Met een vergelijking zie je bij wie je de laagste rente voor een persoonlijke lening betaalt. Lage kosten zijn fijn, maar de voorwaarden zijn net zo belangrijk. Lees de voorwaarden daarom goed door. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat de financiële gevolgen zijn van het afsluiten van een persoonlijke lening.

Weet je zeker dat de persoonlijke lening voor jou de beste keus is? Dan kun je de persoonlijke lening aanvragen. Het aanvragen van een persoonlijke financiering gaat vaak in korte stappen. Na het vinden van de juiste kredietverstrekker, kun je een vrijblijvende offerte aanvragen. Je vult alle gegevens in en verstuurt je aanvraag. Vervolgens beoordeelt de kredietverstrekker jouw aanvraag. Hierbij kijkt de kredietverstrekker naar je financiële situatie.

Is je aanvraag akkoord? Dan ontvang je de offerte. Hier kun je wel of geen gebruik van maken. Dat is aan jou. Op het moment dat je de offerte ondertekent, ga je akkoord met het voorstel en de bijbehorende voorwaarden. Als alle benodigde documenten zijn goedgekeurd en je ontvangt een definitieve goedkeuring, ontvang je binnen enkele dagen het geleende geldbedrag.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld je kunt lenen met een persoonlijke lening, hangt af van verschillende factoren. Verstrekkers kijken voor de aanvraag van een lening naar diverse punten, zoals:

 • Leendoel: waarvoor ga je het geld gebruiken? Het leendoel is een van de belangrijkste factoren waar een verstrekker naar kijkt.
 • Leeftijd: het aanvragen van een lening is mogelijk vanaf 18 jaar. Daarnaast moet de lening voor een bepaalde leeftijd afgelost zijn.
 • Inkomen: hoe hoger je inkomen, des te meer geld je kunt lenen. Kredietverstrekkers kunnen ook een vast inkomen eisen.
 • Woonsituatie: woon je in een huurwoning? Dan zijn de leenmogelijkheden kleiner dan wanneer je over een koopwoning beschikt. Ook wordt er gekeken naar huurkosten of hypotheeklasten.
 • BKR-registratie: als je een lening hebt lopen, wordt het maximale leenbedrag lager. Alle leningen vanaf € 250, die langer duren dan één maand, worden geregistreerd bij het BKR.

Een persoonlijke lening oversluiten

Heb je meerdere leningen lopen? Dan betaal je waarschijnlijk veel rente. Een kleine lening heeft vaak een hoog rentepercentage. En alle rentekosten samen kunnen behoorlijk oplopen. Door een lening over te sluiten, kun je mogelijk besparen op je lening.

Een lening oversluiten houdt in dat je één nieuwe lening afsluit voor een bedrag waarmee je je bestaande leningen kunt aflossen. Je bent dan niet meer in het bezit van meerdere kleinere leningen, maar van één grote lening. Doordat je één grote lening hebt, betaal je een lagere rente. Hierdoor gaan je maandlasten een stuk omlaag.

Kan ik een persoonlijke lening oversluiten?

Het oversluiten van een lening kun je makkelijk online aanvragen. Het kan voordelig zijn om je huidige leningen te oversluiten. Bijvoorbeeld als je lopende leningen hebt afgesloten met een hogere rente dan de huidige rente. Geld lenen kost altijd geld, maar door je leningen over te sluiten kun je geld besparen.

Het nadeel van een persoonlijke lening is dat je niet altijd boetevrij kunt aflossen. Het is daarom verstandig om voordat je een lening oversluit hier naar te kijken. Het kan namelijk zijn dat je alsnog duur uit bent vanwege de boeterente.

Persoonlijke lening oversluiten

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Een persoonlijke lening en een doorlopend krediet zijn de twee meest voorkomende leenvormen. Echter, verschillen zij vrij veel. Het grootste verschil zit ‘m in de manier waarop je het leenbedrag krijgt. En hoe je de lening vervolgens aflost.

Persoonlijke lening in één keer

Bij een persoonlijke lening krijg je het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening gestort. Vervolgens los je elke maand een stukje van de lening af. Heb je eenmaal een bedrag afgelost? Dan kun je dit bedrag niet opnieuw lenen. Afgelost is afgelost. Over je persoonlijke lening betaal je een vaste rente. Dit percentage verandert niet tijdens de looptijd. Meestal is het rentepercentage bij een persoonlijke lening lager dan bij een doorlopend krediet.

Flexibel lenen met een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je een maximaal bedrag dat je kunt opnemen. Dit is je kredietlimiet. Zie het als een bedrag dat voor je klaarstaat. Je bepaalt namelijk zelf wanneer en hoeveel je per keer opneemt. Zo kun je zo flexibel als je wilt geld lenen. Elke maand los je een vooraf vastgesteld percentage af. Dit heet het aflospercentage. Maar eenmaal afgeloste bedragen mag je weer opnieuw opnemen. Hierdoor hoef je geen nieuwe lening aan te vragen. Over het bedrag dat je hebt opgenomen betaal je een variabele rente. De rente kan dus omhoog en omlaag gaan. Vaak is deze variabele rente hoger dan de vaste rent van een persoonlijke lening. Je betaalt wat meer voor de flexibiliteit van de lening.

Persoonlijke leningDoorlopend krediet
Vaste renteVariabele rente
Zekerheid in looptijdFlexibele looptijd
Leenbedrag in één keer op je rekeningGeld opnemen tot maximale kredietlimiet
Afgeloste bedragen niet opnieuw opneembaarAfgeloste bedragen opnieuw opneembaar
Vaak lagere rente dan doorlopend kredietVaak hogere rente dan persoonlijke lening
Extra aflossen is in de meeste gevallen gratisBoetevrij aflossen is altijd mogelijk
Rente is in sommige gevallen aftrekbaarRente is niet aftrekbaar

Specifiek bedrag lenen?

Een persoonlijke lening wordt veelal gebruikt om een eenmalige aankoop te financieren, zoals een kapotte wasmachine of een nieuwe auto. Van tevoren weet je hoeveel geld je nodig hebt. Hierdoor kun je een specifiek bedrag lenen. Bijvoorbeeld:

Veelgestelde vragen

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het leenbedrag, de looptijd en de rente vooraf vastgesteld zijn. De rente staat gedurende de looptijd vast. Met een persoonlijke financiering krijg je in één keer het bedrag op je rekening gestort. Je kunt een persoonlijke financiering aanvragen op het moment dat je geld nodig hebt voor persoonlijke doeleinden. Met een persoonlijke financiering weet je precies waar je aan toe bent.

Wat is de goedkoopste persoonlijke lening?

Welke persoonlijke lening het goedkoopste is, hangt af van de gewenste looptijd en de vaste rente. Je kunt een persoonlijke lening berekenen aan de hand van verschillende factoren. Een kortere looptijd zorgt bijvoorbeeld voor een lager kostenplaatje. Houd wel rekening met de mogelijkheid voor boetevrij aflossen. Dit kan handig zijn als je een financiële meevaller hebt en je eerder of meer wilt aflossen. Met een lagere rente bespaar je ook op de kosten. De laagste rente vind je door een persoonlijke lening te vergelijken. Maar kijk niet alleen naar de rente. De voorwaarden zijn net zo belangrijk.

Hoe los ik een persoonlijke lening af?

Een persoonlijk lening betaal je terug door iedere maand een deel af te lossen. De vooraf afgesproken looptijd en het maandbedrag zorgen voor duidelijkheid over het aflossen. Je lost met een persoonlijke financiering de lening af en je betaalt rente over het geleende bedrag. In sommige gevallen kun je tussentijds boetevrij extra aflossen. Hierdoor ben je sneller klaar met het terugbetalen van de lening. Let wel, dit is niet bij iedere kredietverstrekker vanzelfsprekend. Houd daarom rekening met de verschillende voorwaarden van verstrekkers.

Kan ik extra aflossen?

Hoeveel en óf je extra kunt aflossen, hangt af van de kredietverstrekker. Het kan voordelig zijn om een persoonlijke lening extra en vervroegd af te lossen. Omdat je zo sneller van je lening af bent en in totaal minder rentekosten betaalt. Maar extra aflossen gaat soms samen met extra kosten. Sommige kredietverstrekkers rekenen namelijk een boeterente bij vervroegd aflossen. In de voorwaarden van de lening staat hoeveel je extra mag aflossen en welke kosten daarbij horen.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Hoeveel geld je kan lenen, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar inkomen, woonsituatie, gezinssituatie, BKR-registratie, financiële verplichtingen, leendoel en leeftijd. Op basis van je gegevens bepaalt de kredietverstrekker of en hoeveel je kunt lenen.

Wanneer mag ik een persoonlijke lening aanvragen?

Voor het aanvragen van een persoonlijke lening moet je minimaal 18 jaar oud zijn. In sommige gevallen mag je een persoonlijke lening afsluiten vanaf 21 of 25 jaar. Dit verschilt per kredietverstrekker en hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Is een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

Een persoonlijke lening is, onder voorwaarden, aftrekbaar voor de belasting. Zo betaal je minder belasting. Je mag een persoonlijke lening fiscaal aftrekken als de lening is aangevraagd voor de aanschaf van een eigen woning, om een aanpassing van je eigen woning te doen of voor een verbouwing aan je woning.

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland