Let op! Geld lenen kost geld

Zakelijke lening starter

Home » Zakelijke lening » Zakelijke lening starter

Geld lenen als starter

Als starter ben je wellicht opzoek naar een zakelijke lening. Vaak heb je als startende ondernemer te maken met veel kosten. Om alle kosten te kunnen dekken, zul je over genoeg eigen vermogen moeten beschikken. Juist als starter kan dit lastig zijn. Een passende financiering voor jouw startende onderneming kan daarvoor een mogelijke oplossing zijn.

Overzicht Startersleningen

Vaste prijs

Maandelijkse vaste prijs

4.5

0,48%

Maandelijkse rente v.a.

3.8

Zakelijke leningen voor startende ondernemers

Om investeringen te kunnen doen, heb je een startkapitaal nodig. En als dat niet mogelijk is met je eigen geld, kan een zakelijke lening van pas komen. Maar voor startende ondernemers kan het aanvragen van een zakelijke lening of zakelijk krediet moeilijk zijn. Verstrekkers vragen vaak naar jaarcijfers, waar je misschien nog niet over beschikt. De zoektocht naar een geschikte lening voor starters kan daarom lastig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele opties voor het financieren van je startende onderneming.

startende ondernemer achter laptop op terras

Een zakelijke lening aanvragen als starter

Een zakelijke lening afsluiten is gemakkelijk te regelen. Voor starters en zzp’ers kan het aanvragen van een zakelijke lening lastiger zijn. Er zijn minder mogelijkheden omdat je nog niet over financiële cijfers beschikt. Om ook voor startende ondernemers en zzp’ers het aanvragen van een zakelijke lening mogelijk te maken, zijn er verschillende mogelijkheden. In sommige gevallen kijken kredietverstrekkers naar de potentie van je onderneming, het ondernemersplan of het doel van je starterslening. Er zijn verschillende aanbieders die mogelijkheden bieden voor het realiseren van je startplannen. Let er wel op dat niet iedere geldverstrekker opties biedt voor startende ondernemers.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening, ook wel bedrijfsfinanciering genoemd, is een lening van bank tot onderneming. Met een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag éénmalig op je zakelijke rekening. Iedere maand betaal je een maandelijkse aflossing, samen met de rente. Vaak worden zakelijke leningen aangevraagd voor grote investeringen. Denk daarbij aan bedrijfspanden of nieuwe machines. Een zakelijke lening, ook wel bedrijfsfinanciering genoemd, is een lening van bank tot onderneming. Met een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag éénmalig op je zakelijke rekening. Iedere maand betaal je een deel van het geleende bedrag terug, samen met de rente. Vaak worden zakelijke leningen aangevraagd voor grote investeringen. Denk daarbij aan bedrijfspanden of nieuwe machines.

Zakelijke rekening courant krediet

Met een rekening courantkrediet kun je tot een bepaald bedrag rood staan op je zakelijke rekening. Hierdoor heb je beschik je over een grotere financiële ruimte. In tegenstelling tot een zakelijke lening, betaal je in de meeste gevallen meer rente. Dit komt omdat je betaalt voor flexibiliteit. Er zit namelijk geen vaste looptijd aan een rekening courant krediet. Omdat er geen vaste looptijd is afgesproken, loopt de kredietverstrekker meer risico. Hoe hoger het risico van de verstrekker, des te hoger de rentekosten zullen zijn. De rente is daarnaast ook variabel omdat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je rood staat. Startende ondernemers zetten vaak een rekening courant krediet in voor onder andere het financieren van voorraaden of bedrijfsmiddelen.

Borgstellingskrediet MKB (BMKB)

Een borgstellingskrediet MKB (BMKB) is een zakelijke lening die wordt gesteund door de overheid. De overheid geeft hiermee garantie aan aanbieders om leningen te verstrekken aan ondernemers. Dit borgstellingskrediet is speciaal voor ondernemers die verstrekkers te weinig zekerheid kunnen bieden. Borgstelling als onderpand kan een struikelblok zijn. Door het borgstellingskrediet voor mkb krijg je als (startende) ondernemer steun in het realiseren van jouw ondernemersdoelen.

Starten vanuit een uitkering

Als je in de bijstand, werkloosheidswet of de arbeidsongeschiktheidswet zit, kan het moeilijk zijn om een financiering aan te vragen. De overheid wil in dit soort gevallen jou graag helpen. De overheid kan bijvoorbeeld een starterskrediet, een vrijstelling van sollicitatieplicht of een voorbereidingskrediet aanbieden. Eén van de voorwaarden is het presenteren van je ondernemingsplan. De adviseur aan wie je het ondernemingsplan presenteert, beoordeelt of je plan reëel is en of je in aanmerking komt voor één van deze opties.

Microkrediet of MKB-krediet

Een microkrediet is een zakelijke financiering waarbij je een maximaal leenbedrag van 50.000 euro kunt lenen. Je komt hiervoor in aanmerking als je startende ondernemer bent, of een bestaande onderneming hebt met maximaal 5 werknemers. Heb je meer zakelijk geld nodig dan 50.000 euro, dan kom je in aanmerking voor een MKB-krediet. Een MKB-krediet is een zakelijke lening vanaf 50.000 euro tot 250.000 euro. Vaak wordt hierbij een mogelijkheid tot begeleiding voor startende ondernemers aangeboden.

Leasen

Als je als starter niet beschikt over genoeg eigen vermogen, kan leasen een mogelijke financieringsvorm zijn. Leasing is een vorm waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen. Denk daarbij aan bedrijfsauto’s, machines of computers en laptops. Een leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel, waarna jij vervolgens een bedrag voor het gebruik betaalt. Bedrijfsmiddelen leasen kan op twee manieren. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen financial lease en operational lease. Het grootste verschil zit in het eigendom van het bedrijfsmiddel.

Financial lease

De leasemaatschappij financiert bij financial lease de volledige aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel. Ook staat bij financial lease het bedrijfsmiddel op de balans van je onderneming. Hierbij ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s van het bedrijfsmiddel. Bij financial lease ben jij direct de economische eigenaar. Juridisch gezien ben je eigenaar op het moment dat het leasebedrag volledig is afbetaald.

Operational lease

Operational lease houdt in dat het bedrijfsmiddel niet op de balans komt. Hierdoor heb je als ondernemer een betere balansverhouding. Met operational lease huur je een bedrijfsmiddel van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij is eigenaar van het bedrijfsmiddel. Als de looptijd voorbij is, heb je de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel te retouneren, over te kopen of om de huur te verlengen.

Een zakelijke lening vergelijken

Geld lenen kost geld. En dit kan het lastig maken om de juiste lening te vinden. Je wilt tenslotte de goedkoopste lening afsluiten. Het kan zoals eerder genoemd lastig zijn om een lening aan te vragen als starter. Je hebt immers nog geen jaarcijfers tot je beschikking. Aanbieders en financieringsvormen verschillen enorm. Het is daarom handig om verstrekkers en financieringsmogelijkheden met elkaar te vergelijken. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten als je de beste lening wilt vinden:

  • rentepercentage
  • looptijd
  • minimale en maximale leenbedrag
  • optie voor boetevrij aflossen
  • bijkomende kosten
  • benodigde documenten

Om de aanvraag van je zakelijke lening gemakkelijker te maken, is het handig om het leendoel goed voor ogen te hebben. Verstrekkers vinden dit namelijk het belangrijkste.

Specifiek bedrag lenen?

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?

Afhankelijk van de aanbieder en je eigen inbreng kun je als startende ondernemer geld lenen. Hoeveel dit precies is, hangt af van verschillende voorwaarden van de aanbieder. Sluit je bijvoorbeeld een microkrediet af, dan kun je tot 50.000 euro lenen. Een MKB-krediet is mogelijk af te sluiten tussen 50.000 euro en 250.000 euro.

Moet ik een ondernemersplan laten zien voor ik een lening afsluit?

Bij het aanvragen van een lening als startende onderneming is het van belang dat je een goed ondernemingsplan hebt. Omdat je als starter vaak geen jaarcijfers kan laten zien, loopt het kredietbedrijf een groter risico. Om meer vertrouwen te geven aan de geldverstrekker toon je een ondernemingsplan aan. Op deze manier kan de verstrekker bepalen of jouw startende onderneming een goede onderbouwing heeft voor het afsluiten van de lening.

Wanneer ben ik startende ondernemer?

Je bent startende ondernemer als je bedrijf nog geen drie jaar bestaat en je nog niet 3 jaar als bestuurder in het bedrijf werkzaam bent.

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland