Let op! Geld lenen kost geld

Klein Bedrag Lenen (handige gids)

Home » Klein Bedrag Lenen (handige gids)

Er zijn verschillende mogelijkheden in Nederland om een klein bedrag te lenen. GoedkoopGeldLenen.nl vergelijkt alle aanbieders en licht de mogelijkheden toe om een klein bedrag te lenen. Geld lenen kost geld. Wees daarom wel bewust van het feit dat geld lenen niet altijd de juiste oplossing is voor je problemen.

kleine lening header

Wat verstaan we onder een klein bedrag lenen?

Bij veel banken is het mogelijk om een lening aan te vragen vanaf 5.000 euro. Op deze pagina lichten we daarom de mogelijkheden toe voor het lenen van een bedrag tot 5.000 euro. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden voor het lenen van een bedrag onder de 5.000 euro.

Mogelijkheden voor het lenen van een klein bedrag

In de onderstaande opsomming is er geprobeerd om een overzicht te creëeren van de mogelijkheden om een klein bedrag te lenen.

1. Minilening

Een minilening, ook wel flitslening of flitskrediet genoemd, is een lening vanaf 100 tot 1.500 euro. De lening dient in de meeste gevallen binnen enkele weken tot enkele maanden te worden terugbetaald. De rente’s van een flitslening vallen vaak onder het hoogste tarief en de mogelijkheid bestaat dat er ook bijkomende kosten worden gerekend, zoals de kosten van een externe garantsteller. Let echter wel op over de regels omtrent consumentenkrediet.

Leenbedragen100 – 1.500 euro
Afslossingstermijn30 – 62 dagen
Kosten6,17% – 9,86% JKP + mogelijke kosten voor garantsteller.

0,51%

Maandelijkse rente v.a.

3.8

7,2%

Rente v.a.

3.3

2. Persoonlijke lening

In veel gevallen is het mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen vanaf een bedrag van 2.500 euro. Bij de aanbieder Santander is het echter ook mogelijk om 1.000 euro te lenen door middel van een persoonlijke lening. De aanbieders van persoonlijke leningen hanteren over het algemeen een lagere rente dan aanbieders van flitsleningen. Ook rood staan is in veel gevallen een duurdere optie.

Leenbedragenv.a. 1.000 euro
Afslossingstermijn72 maanden
Kosten8,9% – 10% JKP (15-11-2022)

8,9%

Jaarlijkse rente v.a.

4.8

3. Rood staan

Bij je huisbank is het in veel gevallen mogelijk om rood te staan op je bankrekening tot een bepaald bedrag. Dit wordt het kredietlimiet genoemd. Indien je rood staat op je rekening, betaal je rente over het bedrag waarop je rood staat. Doorgaans rekenen banken voor rood staan een hoge rente. Het kan echter een uitkomst bieden om snel te beschikken over een klein bedrag. Een uitgebreid overzicht van de kosten om rood te staan vind je hier.

Leenbedragenv.a. 1.000 euro
Afslossingstermijn30 dagen
Kosten5% – 9,9% JKP (15-11-2022)

4. Creditcard

Indien je gebruik maakt van een creditcard met een kredietlimiet is het mogelijk om online of in winkels aankopen te verrichten zonder saldo op je rekening. De creditcardmaatschappij zal één keer per maand het bedrag in zijn geheel afschrijven. Het is daarom mogelijk verstandig om voldoende saldo te hebben op je bankrekening, omdat gespreid betalen kan worden gezien als een lening. Leningen moeten altijd worden geregistreerd bij de stichting BKR.

Leenbedragenn.v.t.
Afslossingstermijn1 – 12 maand
Kosten gespreid betalen+- 10-30% (ING, bron)

5. Zakelijke lening of zakelijk krediet

Bij een aantal kredietverstrekkers van zakelijke leningen of zakelijke kredieten is het mogelijk om een lening af te sluiten vanaf 500 euro. Doorgaans rekenen aanbieders van zakelijke leningen een hoger rentetarief dan de kredietverstrekkers van ‘gewone’ persoonlijke leningen. Wees je daarom bewust van de rente (en overige kosten) die betaald moeten worden voor het aangaan van deze leningen of kredieten. Let er echter wel op dat een zakelijk krediet of zakelijke lening niet onder toezicht van het WFT valt.

Leenbedragenn.v.t.
Afslossingstermijn1 – 60 maanden
Kosten gespreid betalen4,9 – 38,4% 1 (bron)

1,5%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

Klein bedrag lenen zonder bkr

Indien je in het verleden geld hebt geleend, dan stonden deze leningen geregistreerd bij de stichting BKR. Een betalingsachterstand kan zorgen voor een negatieve BKR-registratie. Aanbieders van zakelijke leningen en zakelijke kredieten vallen niet onder het toezicht van het WFT. Ook aanbieders van minileningen omzeilen deze regels. Wees je er echter wel van bewust wat de risico’s zijn van het aangaan van dergelijke leningen.

meer informatie over geld lenen zonder BKR >

Verantwoord klein bedrag lenen

Verantwoord lenen

Geld lenen kost geld. Gebruikers die op zoek zijn naar een klein bedrag willen in veel gevallen snel geld lenen. Mogelijk is het niet altijd verstandig om op zoek te gaan naar een kleine lening. 

Besluit je toch om over te gaan tot het lenen van een klein bedrag, dan is het handig om dit overzicht af te aan.

  1. Vergelijk aanbieders. Bij het aankopen van bijvoorbeeld een auto, kan de autoverkoper je de mogelijkheid bieden om de auto bij hen te financieren. Mogelijk is het voordeliger om een persoonlijke lening aan te vragen bij je huisbank. Vergelijk daarom alle kredietverstrekkers.
  2. Doorloop alle voorwaarden. Bij het aangaan van een lening kan een kredietverstrekker of kredietbemiddelaar ervoor kiezen om kosten in rekening te brengen. Wees je bewust van deze mogelijke kosten. 
  3. Bekijk of je de maandelijkse last aan kunt. Een nieuwe lening zorgt voor extra maandelijkse lasten. Indien je situatie veranderd is het handig om te weten of je de maandelijkse extra lasten van een lening wel kunt betalen.
  4. Invloed op hypotheek. Vrijwel alle leningen in Nederland worden geregistreerd bij de stichting BKR. Als je ergens een lening hebt lopen, heeft dit direct invloed op het maximaal te lenen bedrag voor je hypotheek.

De bovenstaande checklist is een opsomming van Wijzeringeldzaken.nl. Dit is een initiatief van het ministerie van financiën.

Leenbedragen vergelijken

Wil je graag alsnog een kleine lening aanvragen? Op GoedkoopGeldLenen.nl vergelijk je eenvoudig en snel alle leningen per leenbedrag. We hebben een overzichtelijke weergave gecreëerd van de aanbieders. Wees je altijd bewust van de kosten die een lening met zich meebrengt. De bovenstaande checklist helpt je bij het maken van een verstandige keuze.

100 euro lenen200 euro lenen300 euro lenen400 euro lenen500 euro lenen600 euro lenen1000 euro lenen1500 euro lenen

Veelgestelde vragen

FAQ
Is een klein bedrag lenen duurder dan een groot bedrag lenen?

Over het algemeen geldt dat er voor kleinere leningen een hoger rentetarief wordt gehanteerd, dan voor leningen met een hoger leenbedrag. Zo hebben we op GoedkoopGeldLenen.nl verschillende vergelijkingen gemaakt van bedragen. Vergelijk bijvoorbeeld een lening met een leenbedrag van 2.500 euro en een lening met een leenbedrag van 25.000 euro.

Wanneer kan een kleine lening een uitkomst bieden?

In veel gevallen is het niet verstandig om een lening af te sluiten. Een lening kan in verschillende situaties voor nadelige effecten zorgen. Zo kan het zijn dat je een hypotheek wilt afsluiten in de toekomst. De persoonlijke lening zorgt er dan voor dat je een lagere leencapaciteit krijgt. Een kleine lening aanvragen kan in een aantal gevallen wel uitkomst bieden. Het is echter verstandig om na te gaan (d.m.v. het bovenstaande checklist) of geld lenen wel de juiste keuze is. 

Waar kan ik een klein bedrag lenen?

Men kan op verschillende manieren een klein bedrag lenen. Zo is het mogelijk om een klein bedrag te lenen door middel van een minilening (100 – 1.500 euro) of een persoonlijke lening (1.000 – 75.000 euro). Aanbieders van minileningen zijn bijvoorbeeld Saldodipje en Bondora. Een aanbieder van een kleine persoonlijke lening is bijvoorbeeld Santander


Onafhankelijk geschreven (expertise)

Bronnen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-rond-het-consumentenkrediet
https://www.bank.nl/nieuws/rood-staan-bij-de-bank/
https://www.ing.nl/particulier/betalen/creditcards/mijn-creditcard/zelf-regelen/gespreid-betalen.html
https://www.wijzeringeldzaken.nl/lenen/voordat-je-gaat-lenen/
https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/veelgestelde-vragen/hypotheek-vergoeding-vroeg-aflossen/zakelijk-krediet

Controle van inhoud

De bovenstaande tekst is geschreven door Dirkje (leenexpert en o.a. gewerkt voor Rabobank en de ING Bank). Dirkje schrijft en controleert teksten die worden geschreven op de vergelijkingssite GoedkoopGeldLenen.nl. Voor vragen kan men contact opnemen met info@goedkoopgeldlenen.nl.

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland