Let op! Geld lenen kost geld

Zakelijke lening

Home » Zakelijke lening

Zakelijke lening

Een zakelijke lening aanvragen kan om verschillende redenen. Of het nu is voor het aanschaffen van machines of een investering in een bedrijfspand. Met een zakelijke lening financier je een zakelijk doel. Wat een zakelijke lening precies is en wat erbij komt kijken, lees je hieronder. Ook kun je op GoedkoopGeldLenen.nl een vergelijking maken.

Goedkoopste Zakelijke Leningen

Vaste prijs

Maandelijkse vaste prijs

4.5

0,41%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,5%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,0%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,3%

Maandelijkse rente v.a.

4.0

1,25%

Maandelijkse rente v.a.

4.0

0,48%

Maandelijkse rente v.a.

3.8

0,5%

Maandelijkse rente v.a.

3.5

0,5%

Maandelijkse rente v.a.

3.5

0,33%

Maandelijkse rente v.a.

3.5

0,39%

Maandelijkse rente v.a.

3.5

0,5%

Maandelijkse rente v.a.

3.3

Wat is een zakelijke lening?

met een zakelijke lening weet je waar je aan toe bent

Een zakelijke lening wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. De kredietverstrekker leent geld uit aan een bedrijf. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening, welke bedoeld is voor privé gebruik. Hiermee koop je bijvoorbeeld een auto. Of je gebruikt de lening voor de verbouwing van je huis. Met een zakelijke lening financier je een langlopende investering in je bedrijf. Denk hierbij aan het aanschaffen van machines, het kopen van een bedrijfspand of een investering in groeimogelijkheden.

Bij een zakelijke lening worden vooraf een aantal afspraken gemaakt over:

  • De rente
  • De looptijd
  • Het leenbedrag
  • De maandelijkse aflossing

Na het afsluiten van een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je zakelijke rekening. Vervolgens los je elke maand een stukje van de lening af. En betaal je rente. Eenmaal afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen.

Er zijn verschillende soorten zakelijke leningen, zoals een rekening-courant krediet, een investeringskrediet en een bedrijfshypotheek. Welke zakelijke lening het meest geschikt is, hangt af van je eigen wensen en doelen.

Een alternatief voor een zakelijke lening is een zakelijk krediet. Met een krediet kun je flexibel geld opnemen tot de afgesproken limiet. En opgenomen bedragen kun je, in tegenstelling tot een zakelijke lening, wél opnieuw opnemen.

Een zakelijke lening aanvragen, hoe werkt dat?

Niet elke ondernemer krijgt zomaar en zakelijke lening. Er zijn voorwaarden. De kredietverstrekker wil weten wie jij als ondernemer bent. En waarom je een lening nodig hebt. Ook schat de verstrekker het risico op wanbetaling in. In de financieringsaanvraag beantwoord je daarom allerlei vragen. Bijvoorbeeld waar je de zakelijke lening voor nodig hebt, wat de financiële positie van het bedrijf is en hoe je de lening gaat terugbetalen.

Een zakelijke lening aanvragen begint met de financieringsaanvraag. Hoe het aanvraagproces er precies uitziet, verschilt per kredietverstrekker. De verstrekker vraagt om verschillende gegevens over jou als ondernemer en over je bedrijf. Aan de hand daarvan bepaalt de kredietverstrekker of je in aanmerking komt voor de zakelijke lening, of niet. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je een offerte. Zodra je de offerte hebt ondertekend wordt de lening verstrekt. Binnen hoeveel tijd het geld op je zakelijke bankrekening staat, verschilt per kredietaanbieder.

Wat heb je nodig?

Vul het gewenste leenbedrag in en voeg de benodigde documenten toe. Geldverstrekkers willen graag weten waar je het geld voor gaat gebruiken. Daarom is het belangrijk om ook een leendoel aan te geven.

Vergelijken

Vergelijken is de tweede stap. Door een vergelijking te maken zie je wat het verschil in kosten en voorwaarden is tussen de kredietaanbieders. Vergelijken doe je om de juiste aanbieder te vinden, die past bij jouw doelen en wensen.

Zakelijke lening aanvragen

Tot slot vraag je de zakelijke lening aan. Na het invullen van alle gevraagde informatie en het vinden van de juiste verstrekker, kun je de aanvraag indienen. De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag. Is alles in orde? Dan krijg je een offerte op maat. Lees alles goed door. Ga je akkoord met het voorstel? Dan wordt de zakelijke lening afgesloten en ontvang je het leenbedrag op je zakelijke rekening.

Wie kan een zakelijke lening aanvragen?

Als ondernemer kun je een zakelijke lening aanvragen. Wie geen ondernemer is, komt niet in aanmerking voor een bedrijfsfinanciering. De geldverstrekker controleert of je daadwerkelijk staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Wil je een zakelijke lening aanvragen? Dan dien je als ondernemer de benodigde documenten aan te leveren. Denk hierbij aan de jaarcijfers, banktransacties en de aangifte inkomstenbelasting. Starters en zzp’ers hebben ook de mogelijkheid om een zakelijke lening aan te vragen. Als starter kun je misschien nog geen jaarcijfers aanleveren. Toch zijn er dan opties. Ook zonder jaarcijfers is het bij sommige kredietverstrekkers mogelijk om een zakelijke lening aan te vragen. Verstrekkers zijn dan vaak wel wat voorzichtiger vanwege het hogere risico.

Doelen zakelijke lening

Een zakelijke lening afsluiten doe je met het oog op een zakelijk doel. Dat kan van alles zijn. Er zijn diverse zakelijke doeleinden. Tijdens de financieringsaanvraag wordt hierom gevraagd. De kredietaanbieder wil graag weten waar jij het geld voor nodig hebt. Wil je een zakelijke lening aanvragen? Bedenk dan eerst wat je leendoel is. Dat is niet alleen handig voor jezelf, het is ook nodig om duidelijk aan te geven waar je het zakelijke geld voor gaat gebruiken.

Hieronder hebben we de meest voorkomende zakelijke leendoelen op een rij gezet:

Machines

machines zakelijke lening

Het kan zijn dat een machine aan vervanging toe is. Of je wilt meer capaciteit en hebt meer machines nodig. Dit kun je intern oplossen door machines met eigen vermogen te kopen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms is er niet genoeg kapitaal in het bedrijf. Beschik je niet over de juiste middelen? Dan kan een zakelijke lening uitkomst bieden. Een zakelijke financiering kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het kopen van nieuwe computers, printers of heftrucks.

Groei & Uitbreiding

groei en uitbreiding zakelijke lening

Als een bedrijf groeit, is er vaak geld nodig. Met de juiste investeringen blijf je groeien. Denk hierbij aan kosten voor marketing of het aannemen van personeel. Een zakelijke lening kun je bijvoorbeeld inzetten voor het upgraden van je website, een groter kantoorpand, extra personeel of het voor het uitbreiden van je salesactiviteiten.

Werkkapitaal

werkkapitaal zakelijke lening

Werkkapitaal is niks anders dan het geld dat je onderneming nodig heeft om aan alle dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan salarissen, het aanvullen van de voorraad, het betalen van leveranciers en onderhoud. Zijn er niet genoeg liquide middelen in het bedrijf? Met een zakelijke lening kunnen de dagelijkse kosten (tijdelijk) worden gedekt.  

Inventaris

inventaris zakelijke lening

Een zakelijke lening kan gebruikt worden voor het kopen van inventaris. Onder de inventaris valt alles wat het bedrijf bezit. Zijn er nieuwe bedrijfsmiddelen nodig, zoals bureaus, gereedschap of kantoorbenodigdheden? Dan kan een bedrijfslening uitkomst bieden.

Bedrijfswagen

voertuigen zakelijke lening

Een bedrijfsauto of bestelbus kun je financieren met eigen middelen. Maar is er niet genoeg geld in kas? Een zakelijke lening dekt deels of volledig de kosten van de bedrijfswagen. Ook kun je een bedrijfsauto of bestelbus leasen.  

Herfinanciering

herfinanciering zakelijke lening

Bij een herfinanciering wordt je huidige zakelijke lening of zakelijk krediet aangepast naar je nieuwe wensen en doelen. Misschien wil je extra investeren? Of is er meer geld nodig om het bedrijf te laten groeien? Het aanpassen van je huidige financiering kan helpen bij het behalen van je bedrijfsdoelen.

Voorfinanciering

voorfinanciering zakelijke lening

Bij voorfinanciering worden openstaande facturen door een factoringbedrijf uitbetaald. Je verkoopt een factuur en het factoringbedrijf betaalt het verschuldigde bedrag in de meeste gevallen binnen 24 uur uit. Het factoringbedrijf neemt zo je facturen over, zodat jij niet lang op je geld hoeft te wachten. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Bedrijfshypotheek

bedrijfshypotheek zakelijke lening

Het kopen van een kantoorruimte, bedrijfspand, horecalocatie of winkelpand is niet goedkoop. Kan het pand of de ruimte niet gefinancierd worden met eigen geld? Dan kan een zakelijke lening geschikt zijn. Een bedrijfshypotheek is een zakelijke lening voor vastgoed van je bedrijf.

Overbrugging

overbrugging zakelijke lening

Een zakelijke lening afsluiten kan uitkomst bieden op het moment dat je een tijdelijke behoefte hebt aan extra geld. Bijvoorbeeld als je krap bij kas zit en een periode moet overbruggen.

Soorten zakelijke leningen

Er zijn verschillende soorten zakelijke leningen. De markt van financiële dienstverlening is groot. Verschillende geldverstrekkers bieden een zakelijke lening aan. Daarom is er een verschil in kosten en voorwaarden.

Wat de beste zakelijke lening is, hangt af van je eigen wensen en doelen. Een zakelijke lening vergelijken helpt bij het maken van deze keuze. Want zo zie je wat de verschillen in kosten en voorwaarden zijn.

Om je een idee te geven van de verschillende mogelijkheden, staat hieronder een opsomming van de meest voorkomende soorten zakelijke leningen:

Lineaire lening

Bij een lineaire zakelijke lening betaal je per maand aflossing en rente. Iedere maand los je hetzelfde bedrag op je lening af. De rente wordt berekend over het openstaande bedrag. Naarmate je meer aflost, dalen je rentekosten. Aan het begin van de zakelijke lening betaal je meer rente dan aan het einde van de looptijd. En zo dalen je maandlasten na verloop van tijd.

Annuïteiten lening

De tegenhanger van de lineaire lening is de annuïteitenlening. Hierbij betaal je maandelijks hetzelfde bedrag. Dit maandbedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin van de looptijd betaal je in verhouding meer rente dan aflossing. Naarmate je meer aflost, verschuift deze verhouding. Zo heb je aan het eind van de looptijd minder rentekosten en los je vooral af op je lening. Omdat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, veranderen je maandlasten niet.

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening waarbij je geld leent bij familie, kennissen of vrienden. Hierbij speelt vertrouwen een grote rol. Zorg ervoor dat je onderling duidelijke afspraken maakt en deze in een papieren overeenkomst vastlegt. Omdat deze lening niet via een bank gaat, is de rente vaak lager. Daarnaast doen vrienden of familie geen BKR-toetsing, waardoor het geld lenen makkelijk gaat dan bij een bank.

Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is een lening die letterlijk wordt achtergesteld. Dit houdt in dat schuldeisers achteraan de rij komen te staan, mocht de ondernemer failliet gaan. Als je een achtergestelde lening verstrekt, kan je bij een faillissement als een van de laatste aanspraak maken op het geld. De verstrekker van een achtergestelde lening loopt hierdoor meer risico. De kans dat hij zijn geld niet terugkrijgt, als het bedrijf in de problemen raakt, is aanzienlijk. Dit wordt daarom gecompenseerd met een hogere rente.

Mezzanine lening

Mezzanine is een term die voortkomt uit de bouwwereld. Het betekent een tussenverdieping. Een mezzanine lening is een financieringsvorm tussen vreemd vermogen en eigen vermogen. De mezzanine bedrijfslening is een externe lening van een verstrekker, maar kan dienen als eigen vermogen. Een mezzanine lening heeft dezelfde risico’s als een achtergestelde lening. Dit houdt in dat, in geval van faillissement, de schuldeiser als één van de laatste terugbetaald wordt. Ook hoef je niet tussentijds af te lossen, dit gebeurt pas op de lange termijn. Wel moet je de rente over de lening elke maand betalen. Vanwege het risico is het rentepercentage relatief hoog. 

Wat kost een zakelijke lening?

Geld lenen kost altijd geld. Ook als je een zakelijke lening afsluit. Wat de lening precies kost, hangt af van een aantal factoren. Dit zijn:

  • De rente
  • De looptijd
  • Het leenbedrag
  • Eventuele extra kosten
kosten berekenen zakelijke lening

De rente is de grootste kostenpost van een zakelijke lening. Hoeveel rente je betaalt, bepaalt de kredietverstrekker. Hierbij kijkt de verstrekker naar het risicoprofiel en de financiële gezondheid van je bedrijf. Ook wil de verstrekker weten hoeveel leningen je al hebt. Daarnaast speelt de basisrente een rol. Dit wordt ook wel marktrente genoemd. De marktrente geeft aan wat de kosten zijn voor het inkopen van geld op de geldmarkt.

Er kunnen extra kosten zijn. Deze komen bovenop je maandlasten. Zoals een afsluitprovisie, boete bij vervroegd aflossen, bemiddelingskosten of beheervergoeding. Welke kosten je moet betalen en hoeveel dat zal zijn, hangt af van de voorwaarden van de aanbieder.

Een zakelijke lening aflossen, hoe werkt dat?

Elke maand betaal je een stukje van de lening terug aan de kredietverstrekker. Dit heet de aflossing. Daarbovenop komt de rente. Hoeveel rente je precies betaalt, is voor elke ondernemer anders. Het heeft onder andere te maken met de kredietwaardigheid van je bedrijf. Een kredietaanbieder loopt risico op wanbetaling. Oftewel, de kans dat een lening niet wordt terugbetaald. Om dit risico te compenseren, betaal je rente.

Naast de rente betaal je elke maand een aflossing. Door middel van elke aflossing wordt de lening steeds iets kleiner. Na het afsluiten van een zakelijke lening ontvang je en aflosschema. Hierin staat beschreven hoeveel je elke maand terugbetaalt en binnen welke tijd de zakelijke lening volledig is afgelost. Wil je extra aflossen? Dan wijk je af van het aflosschema. Dat mag niet zomaar bij elke kredietverstrekker. Soms betaal je een boeterente als je meer wilt aflossen dan vooraf is afgesproken. Bij sommige kredietaanbieders heb je de mogelijkheid tot boetevrij extra aflossen.

Een zakelijke lening zonder BKR

Bij een zakelijke lening wordt er niet standaard navraag gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR houdt alle particuliere leningen bij. Niet die van bedrijven. Particulier geld lenen is beter beschermd dan bedrijfsleningen. In de meeste gevallen is het belangrijker voor verstrekkers dat ze inzicht krijgen in jaarcijfers. Ben je een eenmanszaak, een VOF of werk je als zzp’er? Dan krijg je wel te maken met BKR-registraties. Een minilening aanvragen is in Nederland ook mogelijk. Met het aanvragen van een minilening wordt er geen BKR-toetsing gedaan. Houd er wel rekening mee dat de kosten van een minilening meestal relatief hoog zijn.

Geld lenen zonder BKR is mogelijk. Voor de aanvraag van een zakelijke lening ben je in sommige gevallen niet verplicht om een BKR-toetsing te doen. Als dat het geval is, wordt er gekeken naar een ondernemersplan, aangifte inkomstenbelasting, een minimale omzet of je financiële situatie. Daarnaast is het voor geldverstrekkers belangrijk dat je goed kunt onderbouwen waarvoor je een lening nodig hebt en hoe je deze gaat terugbetalen.

Zakelijke leningen vergelijken, waar let ik op?

Een zakelijke lening afsluiten doe je niet elke dag. En kan bij een groot aantal kredietaanbieders. Een zakelijke lening vergelijken helpt bij het maken van je keuze. Met een vergelijking zie je wat alle mogelijkheden zijn, en welke lening het best bij je bedrijf past.

Voordat je begint met vergelijken is het belangrijk duidelijk te hebben wat het leendoel is. En welk leenbedrag en looptijd daar het beste bij passen. Daarnaast is het verstandig om tijdens het vergelijken rekening te houden met de volgende punten:

  • Voorwaarden
  • Looptijd van de lening
  • Vaste of variabele rente
  • Vaste kosten per maand
  • Mogelijkheid tot kosteloos extra aflossen
  • Eenmalige kosten voor het afsluiten van de lening

Rente en kosten

Geld lenen kost geld. De kosten worden voornamelijk bepaald door het rentepercentage. Hoeveel rente je betaalt, hangt onder andere af van het risicoprofiel van je bedrijf. Daarom geeft de kredietaanbieder pas een rente als al jouw gegevens binnen zijn. Door diverse vrijblijvende offertes op te vragen, zie je wat de uiteindelijke kosten zullen zijn. En wat het verschil is tussen de kredietaanbieders.

Looptijd van de lening

De looptijd bepaalt in hoeveel tijd je de zakelijke lening volledig aflost. Deze periode varieert van een aantal maanden tot meer dan 20 jaar. Leningen met een korte looptijd hebben vaak een hoger rentepercentage. Toch is een lange looptijd niet altijd voordelig. Dat komt omdat je met een lange looptijd een langere tijd rente betaalt, waardoor de rentekosten oplopen.

Specifiek bedrag lenen?

Met een zakelijke lening financier je een (grote) bedrijfsuitgave. Het is belangrijk dat het leenbedrag en de looptijd passen bij de economische levensduur van de investering. Bepaal daarom vooraf wat het leendoel is en welk bedrag daar het beste bij past.

Veelgestelde vragen

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening dient als financiering voor zakelijke doeleinden. De vaste looptijd en de rente worden vooraf afgesproken. Als je een zakelijke lening aanvraagt, ontvang je het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening. Je betaalt vervolgens in maandelijkse termijnen aflossing en rente aan de verstrekker. In de meeste gevallen betaal je via een automatische incasso.

Kan ik mijn maandelijkse aflossing verhogen wanneer ik wil?

De zakelijke lening betaal je via maandelijkse aflossingen terug. Dit maandbedrag wordt vooraf bepaald. Wil je extra aflossen op het openstaande bedrag? Dan kan het zijn dat je een boeterente betaalt. Houd daarom tijdens het vergelijken rekening met de voorwaarden. Hierin staat of je wel of niet boetevrij extra kunt aflossen. Je kunt altijd een hoger bedrag aflossen. Maar het kan dus zijn dat hier een boeterente bij komt kijken.

Hoeveel kost een zakelijke lening?

Een zakelijke financiering bestaat uit rentekosten en eventuele bijkomende kosten van de kredietverstrekker. Denk daarbij aan eenmalige kosten of bemiddelingskosten. Hoe hoog de kosten zullen zijn, hangt af van jouw persoonlijke en financiële situatie. Afhankelijk van de looptijd, het leenbedrag, de rente en eventuele bijkomende kosten wordt het totale kostenplaatje gemaakt.

Hoe vraag ik een zakelijke lening aan?

Bedrijfsfinancieringen zijn tegenwoordig eenvoudig aan te vragen. Je kunt online bij een kredietverstrekker een aanvraagformulier invullen. Je vult alle gevraagde gegevens in en verstuurt de aanvraag. De kredietverstrekker beoordeelt deze aanvraag en keurt deze goed, of wijst deze af. Bij goedkeuring krijg je een vrijblijvende offerte. Ga je akkoord met het voorstel? Dan stuur je de ondertekende offerte terug. Vervolgens krijg je het leenbedrag in één keer op je rekening gestort.

Hoe los ik een zakelijke lening af?

Vooraf wordt een maandbedrag bepaald. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Elke maand betaal je dit bedrag terug aan de kredietverstrekker. Dat gaat meestal vanzelf. Namelijk via een automatische incasso. Iedere maand wordt het afgesproken bedrag van de zakelijke rekening afgeschreven. Deze afschrijving wordt gedaan gedurende de afgesproken looptijd. Aan het eind van de looptijd heb je zo de hele lening afgelost.

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland