Let op! Geld lenen kost geld

Zakelijk lenen als zzp’er

Home » Zakelijke lening » Zakelijk lenen als zzp’er

Zzp lening

Het kan lastig zijn om als zzp’er geld te lenen. Vaak zijn traditionele banken terughoudend vanwege het ontbreken van een vast salaris. Door het variabele inkomen van zzp’ers, is het risico van een verstrekker groter. Zo weet de verstrekker niet wanneer en of de lening terugbetaald kan worden. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om een zzp lening aan te vragen. Op deze pagina van GoedkoopGeldlenen.nl leggen we je uit hoe.

Overzicht zzp leningen

8,9%

Jaarlijkse rente v.a.

4.8

Vaste prijs

Maandelijkse vaste prijs

4.5

0,41%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,0%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,3%

Maandelijkse rente v.a.

4.0

0,48%

Maandelijkse rente v.a.

3.8

0,5%

Maandelijkse rente v.a.

3.3

6,0%

Rente v.a.

3.0

Wat is een zzp lening?

Een zzp lening is een lening speciaal voor zzp’ers. Zo kunnen zzp’ers toch aan groeikapitaal komen. Er zijn twee manieren waarop een zzp’er een lening kan afsluiten. Dit kan door middel van een persoonlijke lening en een zakelijke lening.

Een persoonlijke lening wordt afgesloten als privé persoon. Je kunt het geld overal aan besteden omdat het gaat om een consumptief krediet. De bank kijkt hierbij naar je persoonlijke inkomsten. Op basis van je persoonlijke inkomsten maakt de bank een beoordeling of je in staat bent om te voldoen aan de maandelijkse lasten. De persoonlijke inkomsten worden opgesplitst in twee opties, namelijk fulltime zzp’er en zzp’er & loondienst.

Fulltime zzp’er

Het is mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen als je fulltime zzp’er bent. Omdat de bank zoveel mogelijk zekerheid wil, zijn er veel voorwaarden waar je aan moet voldoen. Er wordt gekeken naar de inkomsten van je bedrijf en vereiste voorwaarden. De voorwaarden zullen per aanbieder verschillen.

Zzp’er & loondienst

Ben je zelfstandig ondernemer maar ben je naast je eigen onderneming ook nog in loondienst, dan wordt er gekeken naar het inkomen vanuit de loondienst. Op het moment dat je een aanvraag indient, bepaalt de bank aan de hand van je inkomen uit loondienst of je de lening kunt terugbetalen.

Zakelijk geld lenen als zzp’er

Naast een persoonlijke lening is het ook mogelijk om een zakelijke lening af te sluiten. De bank kijkt of je bedrijf de financiële lasten van de financiering kan dragen. Omdat veel banken jaarcijfers willen zien, maar startende zzp’ers deze vaak niet hebben, kan het lastig zijn om als zzp’er een zakelijke lening aan te vragen. Om meer zekerheid te bieden aan de verstrekker, helpt het om zekerheden in te brengen. Daarbij kun je denken aan onroerend goed, voorraden of een borgstelling.

Zakelijke lening of zakelijk krediet?

Om zakelijk geld te lenen als zzp’er, wordt er onderscheid gemaakt tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet. Daarom is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze mogelijkheden.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening is een financiering waarbij je het gehele leenbedrag in één keer op je rekening ontvangt. De looptijd van de lening wordt vooraf afgesproken, net zoals de rente. Daarnaast staat de rente vast over de gehele looptijd. Een zakelijke lening is de meest voorkomende leenvorm voor bedrijven om zakelijk geld te lenen. Dit komt omdat de rente relatief lager is dan de rente van een zakelijk krediet. Ook heb je met een zakelijke lening meer overzicht. Je weet precies welke financiële verplichtingen je hebt en over welke periode deze gelden. Zo weet je exact je maandelijkse lasten en de einddatum van de lening.

Zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is een flexibelere vorm van lenen. Hierbij wordt er vooraf een kredietlimiet afgesproken tot waar je geld kunt opnemen. Een kredietlimiet is het geldlimiet tot hoeveel je kunt opnemen. Heb je een zakelijk krediet van 5000 euro, dan is het mogelijk om geld op te nemen tot 5000 euro. Ook kun je zelf bepalen hoeveel geld je opneemt en wanneer, mits je onder de 5000 euro blijft. De rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag en is flexibel.

De keuze tussen een zzp lening of een zzp krediet hangt af van het doel van de financiering. Bij een grote investering is het handig om een zakelijke lening aan te vragen. Voor financiële ruimte kan een zakelijk krediet een mogelijke oplossing zijn.

Zzp lening aanvragen

Een zakelijke lening afsluiten wordt gedaan bij een kredietverstrekker. Vaak is dit een langlopende lening met een looptijd van minstens één jaar. Bij het afsluiten van een lening wordt vooraf de looptijd en rente bepaald. De aflossing van de zakelijke lening wordt in vaste termijnen gedaan. Zo betaal je de lening en de rente maandelijks af. Een lening aanvragen als zelfstandig ondernemer kan lastig zijn door het ontbreken van een vast salaris. Daarom wordt er bij het aanvragen gevraagd naar uitleg waarvoor het geld nodig is en is het belangrijk om jaarcijfers en je ondernemingsplan voor te leggen. Een zzp lening wordt vaak afgesloten voor relatief grote investeringen. Denk daarbij aan de aanschaf van nieuwe machines, bedrijfspanden of computers.

Zzp microfinanciering

Als (startende) zzp’er kun je in aanmerking komen voor een microfinanciering of MKB-krediet. Een microkrediet is een financiering waarbij je tot 50.000 euro kunt lenen. Wil je meer geld lenen dan dat, dan is het mogelijk om te kiezen voor een MKB-krediet. Dit is een zakelijke financiering waarbij je kunt lenen van 50.000 euro tot 250.000 euro.

Leasen voor zzp’ers

Naast geld lenen voor bedrijfsmiddelen, is het ook mogelijk om als zzp’er te leasen. Met leasen leen je geld voor bedrijfsmiddelen. Daarbij kun je denken aan bedrijfsauto’s, laptops of machines. Je maakt gebruik van de bedrijfsmiddelen terwijl het leasebedrijf je bedrijfsmiddel financiert. Het is mogelijk om op twee verschillende manieren bedrijfsmiddelen te leasen. Hierin heb je de keuze uit financial lease en operational lease.

Financial lease

Bij financial lease financiert de leasemaatschappij de volledige aanschafwaarde van het gewenste bedrijfsmiddel. Het bedrijfsmiddel staat bij financial lease op de balans. Daardoor ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s en onderhoud van het bedrijfsmiddel. Je bent economisch eigenaar, en wordt juridisch eigenaar op het moment dat het leasebedrag volledig is afbetaald.

Operational lease

Met operational lease huur je een bedrijfsmiddel van de leasemaatschappij. De leasemaatschappij is de eigenaar van het bedrijfsmiddel. Bij operational lease komt het bedrijfsmiddel niet op de balans. Je hebt daardoor als ondernemer ene betere balansverhouding. Als de looptijd van de huurperiode afgelopen is, kun je kiezen om het bedrijfsmiddel te retouneren, over te kopen of om de huurperiode te verlengen.

Borgstellingskrediet

De overheid steunt in sommige gevallen een borgstellingskrediet MKB. Dit is een garantie die de overheid geeft aan geldaanbieders om een lening te verstrekken aan ondernemingen. Ondernemers die niet genoeg zekerheid kunnen bieden aan kredietverstrekkers, kunnen in aanmerking komen met een borgstellingskrediet. Een borgstellingskrediet zorgt ervoor dat je als zzp’er wél kunt starten, groeien en uitbreiden.

Factoring

Bij de financieringsvorm factoring geef je het debiteurenbeheer uit handen aan een factoringbedrijf. Hierbij worden openstaande facturen gelijk deels of volledig door het factoringbedrijf uitbetaald. Voor zzp’ers biedt dit een goede cashpositie. Je bent namelijk niet afhankelijk van betalingsverplichtingen.

Crowdfunding

Zzp’ers kunnen door middel van crowdfuncing aan kapitaal komen. Door social media is deze manier van geld werven erg gemakkelijk geworden. Met crowdfunding kunnen vrienden, familie of ook onbekenden geld investeren in jouw (startende) bedrijf.

Starten vanuit een uitkering zzp

De overheid wil je dolgraag helpen als je vanuit een uitkering een eigen bedrijf wilt opzetten. Er zijn daarom ook verschillende mogelijkheden om een krediet aan te vragen. Ook geeft de overheid een startende zzp’er vanuit een uitkering verschillende voordelen. Bijvoorbeeld een starterskrediet, een voorbereidingskrediet of een vrijstelling van de sollicitatieplicht.

BKR en jaarcijfers zzp

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert alle leningen boven de 250 euro die langer duurt dan één maand. In de meeste gevallen krijg je dus een bkr registratie bij het aanvragen van een lening. Dit biedt de verstrekkers bescherming tegen te hoge financieringen. Met een negatieve bkr registratie kan het lastig zijn om een lening aan te vragen. Er wordt bij het aanvragen van een lening ook gevraagd naar jaarcijfers. Als startende zzp’er heb je misschien nog geen jaarcijfers. In dat geval kunnen verstrekkers een minimale omzet eisen of vragen naar je cashflow. Ook zijn er geldverstrekkers die niet kijken naar jaarcijfers of bkr-registraties. Lees daarover hier meer.

Specifiek bedrag lenen?

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een zzp lening?

Hoeveel de kosten exact zijn, hangt af van verschillende factoren. De rentekosten behoren tot de grooste kostenpost van de lening. Daarnaast hanteert een verstrekker ook bepaalde voorwaarden die kosten met zich mee kunnen brengen. Hoeveel de totale kosten zijn van een zzp lening, wordt bij het aanvragen van de offerte duidelijk.

Kan ik geld lenen als zzp’er?

Als zzp’er kun je in aanmerking komen voor een zakelijke financiering. Er wordt gekeken of je bedrijf de financiële lasten van de lening kan dragen en of je een zekerheid kan bieden zoals een onderpand of borgstelling. Afhankelijk van de aanbieder is het mogelijk om een starterslening aan te vragen als je net je zelfstandige onderneming hebt opgericht.

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland