Let op! Geld lenen kost geld

De rente aftrekken van de belasting – Mag dat?

Home » De rente aftrekken van de belasting – Mag dat?
taxes - belastingen -aftrekbaar?

Over een lening betaal je rente. Deze rente mag je in sommige gevallen aftrekken bij je inkomstenbelasting. Op deze pagina lees je wanneer de rente wel en niet aftrekbaar is. En welke voorwaarden daarbij horen.

Persoonlijke lening versus doorlopend krediet

Sluit je een persoonlijke lening af? Dan krijg je het leenbedrag in één keer op je rekening gestort. Vervolgens betaal je elke maand een stukje lening terug. Daarbovenop komt de rente. Zo bestaat je maandbedrag uit een deel aflossing en een deel rente. Een persoonlijke lening kun je voor verschillende doelen gebruiken. Denk aan een nieuwe keuken, een andere auto of een laptop. Waar je het geld voor gebruikt, dat is aan jou. 

Een doorlopend krediet werkt anders. Het is een bedrag dat klaarstaat bij de bank. En tot de kredietlimiet kun je zo vaak en wanneer je wilt geld opnemen. Bedragen die je hebt afgelost, mag je weer opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet is vergelijkbaar met rood staan. Maar niet helemaal hetzelfde. Meestal is de rente voor rood staan hoger. Met een doorlopend krediet heb je tijdelijk extra financiële ruimte, want je beslist zelf op welk moment je geld opneemt.

Rente aftrekbaar of niet?

Voor een persoonlijke lening en doorlopend krediet betaal je rente. Dit zijn de kosten voor het lenen van geld. Hoeveel rente je betaalt, dat hangt af van het rentepercentage. De rente die je betaalt mag je soms aftrekken bij je inkomstenbelasting. Zodat je onder aan de streep minder belasting betaalt. Maar dat mag niet altijd. Er zijn voorwaarden.

De rente voor een persoonlijke lening is aftrekbaar, mits je het geld gebruikt voor je woning. De rente voor een doorlopend mag je niet aftrekken.

Wanneer je de lening gebruikt voor het aanschaffen, verbouwen of onderhoud van je huis, mag je de rente aftrekken. Maar alleen als het gaat om een lening waarvan je elk jaar een bepaald bedrag aflost. Bij een doorlopend krediet mag je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Deze vorm van geld lenen voldoet daarmee niet aan deze voorwaarde. De rente voor een doorlopend krediet mag je daarom nooit aftrekken van de belasting. Ook niet als je het geld gebruikt voor de aanschaf, verbouwing of onderhoud van de eigen woning.

Voorwaarden aftrekken rente bij de Belastingdienst

Een doorlopend krediet is niet aftrekbaar. Een persoonlijke lening wél, maar niet altijd. Zo mag je de rente van je persoonlijke lening in box 1 – belastbaar inkomen uit werk en woning – aftrekken als je de lening gebruikt voor woningverbetering. Maar alleen onder de volgende voorwaarden:

  • De persoonlijke lening sluit je af voor je hoofdwoning. Wil je het geld gebruiken voor een tweede woning of vakantiehuis? Dan mag je de rente niet aftrekken.
  • Je gebruikt het geld voor zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met je eigen woning. Dat wil zeggen, zaken die je niet kunt meenemen als je verhuist. Bijvoorbeeld wel isolatie, een nieuwe badkamer of een aanbouw. Maar geen meubels, een nieuwe koelkast of losstaande zonnepanelen, want die kun je meenemen.
  • Je moet kunnen aantonen dat je de lening voor woningverbetering van je hoofdwoning gebruikt. 

Deze leendoelen zijn wel of niet aftrekbaar

Om je een idee te geven wanneer je de rente voor een persoonlijke lening mag aftrekken, hebben we de meest voorkomende leendoelen in een overzicht gezet. Daarnaast zie je of de rente wel of niet aftrekbaar is.

LeendoelRente aftrekbaar
AanbouwJa
Aankoop autoNee
Aanleg, onderhoud en inrichting van je tuinJa, maar tuinmeubels niet
DakkapelJa
Deuren, kozijnen en ramen vervangenJa
Energiebesparende maatregelen (nieuwe warmtepomp, spouwmuurisolatie, vloerisolatie)Ja
Kosten koper bij aankoop woningJa
Aanschaffen van meubelsNee
Onderhoud aan het schilderwerkJa
Op maat gemaakte zonneschermen aan de buitenkant van je huisJa, maar alleen als ze blijvend vastzitten aan je huis
Restschuld hypotheekNee
Tweede woningNee
VakantiehuisNee
Vervangen of verbouwen van je badkamer of keukenJa
Verwijderen van asbest bij verbouwing of onderhoudJa
VloerenJa, maar alleen als ze onlosmakelijk. Zoals parket (geen laminaat), plavuizen of grindvloer
ZonnepanelenJa, maar alleen als ze aan je huis worden gemonteerd

Box 1 of box 3?

Wanneer je de rente voor je persoonlijke lening mag aftrekken, doe je dat in box 1. Dat is je belastbaar inkomen uit werk en woning. Zo valt je inkomen lager uit, waardoor je minder belasting betaalt. Daarnaast mag je soms je schuld aftrekken in box 3 – sparen en beleggen. Ook als je rente niet aftrekbaar is.

In box 3 betaal je belasting over je vermogen (bezittingen min schulden). Wanneer je schuld boven de drempel uitkomt, mag je het deel dat hoger is dan de drempel aftrekken van bijvoorbeeld je spaargeld en beleggingen. In 2022 is de drempel € 3.200 zonder fiscaal partner en € 6.400 met fiscaal partner. 

Wanneer je je openstaande leningen aftrekt van je bezittingen, hoef je geen of minder belasting te betalen over je vermogen. Zo heb je toch nog fiscaal voordeel als je de rente niet mag aftrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland