Let op! Geld lenen kost geld

Waarom kost geld lenen geld?

Home » Waarom kost geld lenen geld?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht kredietaanbieders de slogan “Let op! Geld lenen kost geld” te gebruiken. Hiermee maken ze consumenten bewust van de kosten van een lening en waarschuwen ze je voor de gevolgen van geld lenen. Want een lening is niet gratis. Hoe zit dat?

header geld lenen kost geld

De kosten van geld lenen

Geld lenen doe je bij een bank of kredietaanbieder. Het afsluiten van een lening gaat samen met kosten. Er zijn verschillende soorten kosten. Als eerste is dit de rente. Dit is de vergoeding die jij aan de bank of kredietaanbieder betaalt om het geld te mogen lenen. Hoe hoog de rente is, dat verschilt per kredietverstrekker.   

Daarnaast zijn er vaak extra kosten, zoals advieskosten en afsluitkosten. Of je deze kosten betaalt en hoe hoog deze zijn, verschilt ook per kredietverstrekker. Sommige kredietaanbieders bieden leningen aan op basis van execution only. Dit houdt in dat je zelf de lening afsluit, zonder persoonlijk advies. Des te belangrijker om op de hoogte te zijn van de kosten van geld lenen.

Wie een lening afsluit, betaalt het hele leenbedrag terug. Daarbovenop komen de kosten. Hierdoor ben je onder aan de streep méér kwijt dan dat je leent. De rente en overige kosten verhogen als het ware de lening. Je leent bijvoorbeeld €15.000 voor een nieuwe auto, maar in totaal betaal je €17.000. 

Voorbeelden kosten van een lening

Wat een lening precies kost, dat hangt af van de rente, looptijd en het soort lening. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de kosten bij persoonlijke leningen. 

Voorbeeld 1: Persoonlijke lening van €5.000

LeningLooptijdRenteMaandbedragDeze lening kost in totaal
€5.00012 maanden7,3%€433€5.193
€5.00036 maanden7,3%€155€5.563
€5.00060 maanden7,3%€99€5.950

Voorbeeld 2: Persoonlijke lening van €10.000

LeningLooptijdRenteMaandbedragDeze lening kost in totaal
€10.00036 maanden5,8%€303€10.895
€10.00060 maanden5,8%€192€11.503
€10.000120 maanden5,8%€109€13.113

Voorbeeld 3: Persoonlijke lening van €25.000

LeningLooptijdRenteMaandbedragDeze lening kost in totaal
€25.00060 maanden4,5%€465€27.903
€25.000120 maanden4,5%€258€30.961
€25.000144 maanden4,5%€224€32.240

Een langere looptijd zorgt voor een lager maandbedrag, en dus lagere maandelijkse lasten. Maar onder aan de streep is de lening duurder. Dat komt omdat de lening bij een langere looptijd  langer loopt, waardoor je over een langere periode rente betaalt.

Waarom een waarschuwing?

Als je geld leent, betaal je elke maand een maandtermijn. Deze termijn bestaat uit aflossing en rente. Voordat je een lening afsluit, is het belangrijk na te gaan of je deze maandelijkse termijn kunt betalen. 

logo van BKR

Houd je je niet aan je betalingsverplichtingen? Dan wordt dit namelijk gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een betalingsachterstand zorgt voor een negatieve registratie.

En zo’n negatieve registratie maakt het haast onmogelijk om een nieuwe lening, zoals een hypotheek, af te sluiten. Er zijn manieren om geld te lenen zonder BKR toetsing, maar dit is niet zonder risico’s. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil met de slogan “Let op! Geld lenen kost geld” consumenten behoeden voor de risico’s en gevolgen van geld lenen. Dit betekent niet meer lenen dat dat je kunt terugbetalen. Oftewel, een lening die past bij je financiële draagkracht.

Verantwoord geld lenen

Soms heb je geld nodig. Terwijl je op dat moment geen spaarpotje beschikbaar hebt. Een lening afsluiten kan dan uitkomst bieden. Maar hiermee ga je wel een financiële verplichting aan. De lening – verhoogd met de rente en eventuele bijkomende kosten – moet binnen een bepaalde tijd terugbetaald worden. Doe je dat niet? Dan loop je een betalingsachterstand op. Met alle gevolgen vandien. 

Wat kost een lening precies? En welke rente betaal je? Dat verschilt per kredietaanbieder. Een lening vergelijken geeft inzicht in de mogelijkheden voor een persoonlijke leningzakelijke lening of minilening. En onthoud: sluit niet zomaar een lening af. Denk goed na welk bedrag voor jou verantwoord is om te lenen. Het leenbedrag moet aansluiten bij jouw persoonlijke situatie en financiële draagkracht. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een adviseur in. Samen met hem of haar bekijk je welke leenvorm en welk leenbedrag het beste bij je past. Ook kan de checklist verantwoord lenen je helpen. 

doorlopend krediet ondertekenen met stempel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland