Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel rente betaal ik maximaal voor een lening?

Home » Hoeveel rente betaal ik maximaal voor een lening?

Als je geld leent, betaal je rente. Geld lenen is namelijk niet gratis. Waarom? Dat lees je hier. Hoeveel rente je betaalt, verschilt per kredietverstrekker. Het hangt af van een aantal factoren, zoals de leenvorm, het leenbedrag, de looptijd en de voorwaarden.

Een kredietverstrekker moet zich aan regels houden. Zo is er een wettelijke maximale rente. Dit houdt in dat kredietverstrekkers, zoals een bank, niet onbeperkt veel rente mogen vragen aan consumenten. Als jij een lening afsluit, betaal je nooit meer rente dan het wettelijk vastgestelde percentage.

Wat is de maximale kredietvergoeding?

De maximale rente op kredieten is op dit moment 10%. Kredietverstrekkers mogen niet meer, maar wel minder dan dit percentage vragen. Dat staat in de wet. Deze maximale rente heet ook wel het kredietvergoedingspercentage, en bestaat uit twee delen:

  • De wettelijke rente van 2%
  • Een verhoging van 8%

De wettelijke rente (2%) plus de verhoging (8%) vormen samen de maximale rente van 10%.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP)

Hoeveel een lening kost, hangt onder andere af van het rentepercentage. Maar dat is niet het enige. Een kredietverstrekker kan naast de rente, andere kosten in rekening brengen. Denk hierbij aan servicekosten, commissielonen en administratiekosten.

Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) bevat alle kosten van de lening. Zijn er naast de rente geen andere kosten? Dan is het JKP gelijk aan het rentepercentage. Rekent de kredietverstrekker wél extra kosten? Het JKP valt dan hoger uit.

Als je een lening wilt vergelijken, is het belangrijk om naar het JKP te kijken. En niet alleen naar de rente. Want door bijkomende kosten, kan de lening duurder uitvallen.  

Voorbeeld maximale rente

Stel, je leent € 5.000. Bij een rente van 10% betaal je 10% van € 5.000. Dat is € 500 per jaar.

Maar dit betekent niet dat je de hele looptijd € 500 aan rente betaalt. Je betaalt namelijk alleen rente over het openstaande bedrag. Elke maand los je een stukje van de lening af. Zo wordt je lening steeds kleiner, en betaal je ook steeds minder rente.

Houd wel rekening met extra kosten. Door bijkomende kosten vallen de totale kosten misschien juist hoger uit. Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de rente te kijken, maar het hele kostenplaatje te berekenen.

Wanneer betaal ik de maximale rente?

De maximale rente geldt voor alle consumentenkredieten. Dit zijn:

  • Creditcard
  • Rood staan
  • Leasecontracten
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Kopen op afbetaling
  • Minileningen en flitskredieten

De maximale rente van 10% geldt bijna altijd voor een rood stand, creditcardschuld en koop op afbetaling. Voor een persoonlijke lening en doorlopend krediet is de rente meestal lager. Een zakelijke lening heeft geen maximale rente, want de wettelijke rente geldt alleen voor consumptieve leningen.

Je betaalt dus niet altijd de maximale rente. Het hangt af van de leenvorm. Bij een persoonlijke lening en doorlopend krediet betaal je vaak een stuk minder rente dan het maximale percentage.

Op zoek naar de goedkoopste lening? Met een vergelijking zie je het verschil in kosten. Maar vergeet niet: kijk niet alleen naar de rente. De totale kosten kunnen door bijkomende kosten hoger uitvallen. Ook is het belangrijk de voorwaarden goed door te nemen.

Read More

Posts not found

Sorry, no other posts related this article.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland