Let op! Geld lenen kost geld
Home » Auto financieren

Auto financieren

Auto financiering

Heb je een nieuwe auto nodig, maar niet genoeg middelen om dit te financieren? Dan is een persoonlijke lening de meest voor de hand liggende oplossing. Je ontvangt in één keer een bedrag zodat je de gewenste auto kunt aanschaffen. Het leenbedrag betaal je vervolgens in zelfgekozen termijnen terug. Naast een persoonlijke lening heb je ook de mogelijkheid uit andere opties. Op deze pagina leggen we je uit welke dat zijn.

Geld lenen voor een auto

Als je niet genoeg spaargeld hebt, maar je wilt toch een auto kopen, dan is geld lenen door een lening af te sluiten het meest handig. Een auto financieren doe je niet zomaar. Het is daarom belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn, maar ook welke risico’s geld lenen met zich meebrengt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en kies voor de best passende lening.

auto financieren man achter stuur

Financieringsvorm kiezen

Het financieren van je auto kun je op verschillende manieren doen. Het meest ideale is door je spaargeld te gebruiken. Beschik je niet over genoeg spaargeld, dan kun je met een lening je auto financieren. Je hebt de keuze uit een lening bij de bank, met een autolening via een autodealer of door een auto te leasen.

Persoonlijke lening bij de bank

Een auto is de meest voorkomende reden voor het aanvragen van een persoonlijke lening. Dat is natuurlijk niet voor niets zo. Een auto is behoorlijk prijzig en niet iedereen heeft het geld op elk moment beschikbaar. Anders dan bijvoorbeeld bij huurkoop, ben je met een persoonlijke lening direct de eigenaar van de auto. Met behulp van een persoonlijke lening verspreidt je de totale kosten van de auto over een langere looptijd. Het gewenste leenbedrag ontvang je in één keer op je rekening. In vaste termijnen betaal je het geleende bedrag terug. De rente wordt op basis van onder andere de huidige marktrente en je risicoprofiel vastgesteld. De vaste maandlasten van de auto lening zijn vooraf al bekend, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Omdat de auto écht in jouw bezit is, bouw je schadevrije jaren op en profiteer je van een no-claim korting op je autoverzekering. Daarnaast zijn persoonlijke leningen in de meeste gevallen boetevrij af te lossen. Ook kun je een persoonlijke lening aanvragen voor de financiering van een tweedehands auto.

Financieren bij de autodealer

Een autofinanciering bij de dealer klinkt vaak aantrekkelijk. Je koopt bij de autodealer op afbetaling. Het grootste nadeel van een auto lening bij een dealer is dat het relatief duur is. Of je betaalt een hoge rente, of de looptijd van de lening is lang. Daarnaast ben je nog niet eigenaar van de auto, dat ben je pas zodra de auto helemaal is afbetaald.

Private lease als auto financiering

lening afsluiten voor een auto geld lenen

Heb je geen geld beschikbaar, maar wil je toch een nieuwe auto? Dan heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor het financieren van je auto door middel van private lease. Met private leasen betaal je maandelijks een vast bedrag. In ruil hiervoor kun je in een nieuwe auto rijden en heb je geen omkijken meer naar een autoverzekering, wegenbelasting of onderhoudskosten. Het nadeel van leasing is, net zoals bij het financieren bij een autodealer, dat je niet direct eigenaar bent van de auto. Het verschil met een autolening bij de dealer en leasen zit hem in de afloop van de financiering. Met private lease lever je de auto weer in. Houd er dus rekening mee dat je na de looptijd van het contract geen auto bezit. Een ander nadeel is dat wanneer je wilt stoppen met het contract, je veel geld kwijt bent. Daarnaast zijn verzekeraars niet verplicht om tijdens de periode van leasen schadevrije jaren over te nemen. Als verzekeraars dit wel doen, zijn dit maximaal 3 schadevrije jaren waar je van profiteert. Na deze 3 jaar profiteer je dus niet meer van de no-claimkorting. Op het moment dat je nog maar net je rijbewijs hebt en je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan private lease wél voordelig voor je zijn.

Voor- en nadelen geld lenen voor een auto

Iedere financieringsvorm brengt voor- en nadelen met zich mee. In de tabel hieronder zie je een overzicht van een persoonlijke lening, een autolening bij de dealer en private leasing.

Persoonlijke leningFinancieren bij de autodealerPrivate lease
VoordelenJe bent direct eigenaar van de autoJe betaalt een vast bedrag per maandVerzekeringen, onderhoud en reparaties zijn inbegrepen
Je bepaalt zelf hoeveel kilometers je rijdtHeb je een financiële meevaller? Dan is het mogelijk om boetevrij extra af te lossenJe betaald iedere maand een vast bedrag
Je bouwt schadevrije jaren opRente is relatief laag. Dit komt omdat de auto als onderpand dientVoor jonge bestuurders met weinig schadevrije jaren is private lease goedkoper dan een auto aanschaffen met een persoonlijke lening
NadelenJe bezit een lening die je moet terugbetalenJe bent pas eigenaar als de auto volledig is afbetaaldDe autodealer blijft eigenaar van de auto
Je betaalt uiteindelijk meer dan de aanschafprijsOnderhoud van de auto moet bij de garage van de autodealer waar de auto is gekochtHet contract staat vast voor een vast aantal kilometers per jaar. Zodra je meer kilometers maakt, betaal je bij
Je betaalt zelf de verzekeringen en het nodige onderhoudAls de auto na een ongeluk total loss is verklaard, zul je alsnog het aankoopbedrag af moeten betalenSchadevrije jaren van je leasecontract worden vaak niet meegenomen naar andere autoverzekeraars. Hierdoor betaal je meer premie voor je verzekering

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat het bedrag voor een persoonlijke lening op mijn rekening staat?

Als eerste dien je een aanvraag te doen met een voorstel over de hoogte van het bedrag en de looptijd. Dit neemt enkele minuten in beslag. Je ontvangt binnen één werkdag een offerte met een op jou afgestemd aanbod. Wanneer je akkoord gaat met dit aanbod kun je het bedrag vaak al binnen 24 uur op je rekening verwachten. Dankzij de snelle dienstverlening is het uitstellen van je aankoop dus niet nodig.

Worden er vooraf kosten in rekening gebracht voor een persoonlijke lening?

Nee, bij een persoonlijke lening dient er alleen rente betaald te worden. Bij sommige leningen kan het zijn dat er afsluit- of advieskosten in rekening worden gebracht, bij een persoonlijke lening is dit niet het geval.

Zijn er regels voor de soort auto waarvoor ik geld wil lenen?

Nee, je mag zelf bepalen welke auto je wilt hebben. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het bedrag dat je wilt lenen en hoe duur de auto is.

Wat is de goedkoopste autolening?

De goedkoopste lening voor een auto is een persoonlijke lening. Je betaalt een vaste lage rente en bepaald zelf de looptijd. Vergelijk bij de aanbieders de minimale looptijd en de maximale looptijd. Dit kan een hoop geld besparen. Hoe korter namelijk de looptijd, hoe lager de rentekosten zijn. Vergelijk goed de aanbieders en vind de besteauto lening voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland