Let op! Geld lenen kost geld
Home » Hypothecaire lening

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening, ook wel hypotheek genoemd, is een lening met onroerend goed als onderpand. Je kunt een hypothecaire lening afsluiten voor een woonhuis, appartement of een bedrijfsruimte. Een hypothecaire lening gaat doorgaans om hoge bedragen met een lange looptijd van gemiddeld 30 jaar. Daarom is het belangrijk om een hypotheek te kiezen die het beste bij jou past.

Hypothecaire leningen

Vastgoed is duur en de prijzen van de huizenmarkt blijven stijgen. Het is daarom steeds moeilijker om een woning te kopen of te bouwen. In de meeste gevallen heb je daarom een hypotheek nodig. Wanneer je een hypothecaire lening wilt afsluiten, zal de bank een hypotheek op je woning vestigen. Dit betekent dat de woning als onderpand dient voor de lening. Op het moment dat je de hypotheek niet kunt betalen, zal er beslag gelegd worden op de woning. Op deze manier is de bank zeker dat ze haar geld terugkrijgt als je niet kunt voldoen aan de betalingsverplichtingen. De meest gekozen hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

hypothecaire lening onroerend goed

Hypotheekvormen

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Daarom is het belangrijk om te weten welke vormen hypotheken er zijn. Welke opties je hebt, hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse lasten iedere maand gelijk blijven. De rente plus de aflossing blijven gelijk gedurende de hele looptijd. In het begin van de looptijd van de lening betaal je voornamelijk veel rente en naarmate de looptijd verstrekt betaal je meer aflossing. Het vaste maandbedrag blijft gedurende de looptijd gelijk, maar de verhouding van het maandbedrag verandert.

  • de hypotheek heeft een einddatum
  • de lening betaal je periodiek af
  • je maandlasten zijn maandelijks hetzelfde

Linaire hypotheek

Zoals je bij een annuïtaire hypotheek een maandelijks bedrag betaalt, betaal je met een lineaire hypotheek ook iedere maand een deel rente en aflossing. In tegenstelling tot de annuïtaire lening, blijft bij een lineaire lening de aflossing gedurende de looptijd gelijk. In het begin van de looptijd betaal je meer rente, waarna je later steeds minder rente betaalt. Hierdoor nemen je maandlasten iedere maand af.

  • de hypotheek heeft een einddatum
  • je lost iedere maand hetzelfde bedrag af
  • in het begin betaal je meer rente dan aan het einde

Aflossingsvrije hypotheek

De naam aflossingsvrijehypotheek zegt het al. Je bent gedurende de looptijd niet verplicht om af te lossen. Op de einddatum van de hypotheek betaal je de hypotheek in één keer af. Tijdens de looptijd betaal je alleen rente over de openstaande hypotheekschuld. In de meeste gevallen duurt een aflossingsvrijehypotheek 30 jaar. Gedurende de looptijd kun je ervoor kiezen om een deel af te lossen.

  • geen verplichte aflossing
  • in één keer afbetalen

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een spaarrekening of verzekering. Gedurende de looptijd blijft de hypotheekschuld gelijk. Je lost niet maandelijks op je hypotheek af, maar spaart om aan het einde van de looptijd in één keer de hypotheek af te lossen. De hypotheekrente is gelijk aan de spaarrente.

  • de hypotheek heeft een einddatum
  • rentevergoeding is gelijk aan de hypotheekrente
  • je lost in één keer af

Bankspaarhypotheek

Naast een spaarhypotheek bestaat er ook een bankspaarhypotheek. De bankspaarhypotheek is een vorm waarbij er tijdens de looptijd niet wordt afgelost. Je zet wel iedere maand geld apart vor de aflossing van je hypotheek. Het geld dat je apart zet, komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan. Het verschil tussen een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek zit hem in de overlijdensrisicoverzekering. Bij een bankspaarhypotheek is een overlijdensdekking niet in alle gevallen verplicht.

  • overlijdensdekking niet verplicht
  • je lost in één keer af

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd niet wordt afgelost. In plaats daarvan wordt er een levensverzekering afgesloten. Hierin bouw je kapitaal op waarmee de hypotheek aan het einde van de looptijd is afbetaald.

  • levensverzekering
  • in één keer aflossen

Beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek bouw je kapitaal op via beleggingen. Er wordt in jou geïnvesteerd in beleggingsfondsen via een aparte rekening. Je belegt met een éénmalige of periodieke inleg in beleggingsfondsen. Als je beleggingen een goed rendement hebben, kun je aan het eind van de looptijd geld overhouden. Het rendement is onzeker, daarom kan het ook mogelijk zijn dat het niet voldoende is om de hypotheek te kunnen aflossen.

  • kapitaal opbouwen met beleggingen
  • onzeker rentement

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is vergelijkbaar met een doorlopend krediet. Bij een krediethypotheek dient je woning als onderpand. Het kan dan zijn dat je beschikt over het vermogen dat in je huis vastzit. In de meeste gevallen wordt de vorm hypothecair krediet gebruikt als een alternatief voor een doorlopend krediet, en niet voor het financieren van een woning.

  • vaak alternatief van doorlopend krediet
  • woning als onderpand

Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek wordt ook wel spaarbeleggingshypotheek genoemd. Het betreft een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Een hybride hypotheek geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen zekerheid en de kans op een hoger rendement.

  • aflossingsvrije lening
  • spaar- en beleggingsverzekering
  • optie voor een losse overlijdensverzekering

Hypotheekrente

hypotheek afsluiten

Naast aflossing van de hypotheek betaal je hypotheekrente. Dit is de rente die je betaalt over de hypotheek. Wat precies de hoogte is van de hypotheekrente, hangt af van de voorwaarden van de kredietverstrekker. De rente verschilt daarentegen bij iedere aanbieder. Daarom is het belangrijk om aanbieders met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van rentes, en het vinden van de laagste hypotheekrente kan voordelig zijn voor het totale kostenplaatje. De hypotheekrente wordt berekend door:

  • rentevaste periode
  • waarde van de woning
  • actuele hypotheekrente
  • risicofactor

De kredietverstrekker bepaalt de actuele hypotheekrente. Dit doet hij aan de hand van twee factoren. De eerste factor is dat de hypotheekrente wordt bepaald door de inkoopprijs van het benodigde geld. Het tweede aspect in het bepalen van de hypotheekrente is de opslag die de verstrekker rekent bovenop de inkoopprijs van het leenbedrag.

Veelgestelde vragen

Welke hypotheekvorm is het goedkoopst?

De meest gekozen hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De annuïteitenhypotheek is aan het begin de goedkoopste hypotheekvorm. Over de gehele looptijd van een hypotheek is de lineaire lening de goedkoopste hypotheekvorm. De lineaire hypotheek is over het algemeen de goedkoopste hypotheekvorm omdat je sneller aflost, en dus snel steeds minder rente betaalt.

Kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?

Er zijn verschillende websites waarbij je snel je maximale hypotheek kunt berekenen. Het precieze bedrag dat je kunt lenen is het best te bepalen met behulp van een hypotheekadviseur. In veel gevallen kun je gratis en vrijblijvend een eerste afspraak maken. Met een deskundig hypotheekadvies weet je de maximale hoogte van je hypotheek.

Kan ik met een bkr-registratie een hypotheek afsluiten?

Ja. Met een positieve bkr-registratie kun je hypothecaire leningen afsluiten. Dit kan wel invloed hebben op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag. Als je een negatieve bkr-registratie hebt, kan dit een proleem vormen voor je hypotheekaanvraag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland