Ben je toe aan nieuwe inboedel voor je huis, maar weet je niet hoe je deze kunt financieren? Om dit te realiseren is het mogelijk om een lening hiervoor af te sluiten. Wij leggen je uit welke opties er zijn en hoe je voor de beste financiering voor je inboedel kiest.
Geld lenen voor inboedel
Als je andere inboedel nodig hebt voor een nieuwe woninginrichting, heb je de keuze uit verschillende financieringsvormen. Welke dat zijn, hebben we voor je uitgewerkt.
Financieren met spaargeld
De voordeligste optie voor het financieren van je inboedel is door spaargeld te gebruiken. Het grooste voordeel is dat je geen lening hoeft af te sluiten en je dus niet met aflossing en extra kosten zit. Daarnaast is het een handige manier om je spaargeld te gebruiken. Dit omdat bij een bepaalde grens je rente moet betalen.
Doorlopend krediet
In tegenstelling tot een persoonlijke lening, is een doorlopend krediet een stuk flexibeler. Met een doorlopend krediet is het mogelijk om geld op te nemen wanneer jij dat wilt. Geld lenen kan tot een bepaald limiet. Dit kredietlimiet spreek je vooraf af met de kredietverstrekker. Met deze financieringsvorm kun je een opgenomen bedrag opnieuw opnemen. Hierdoor kan deze vorm van consumtief krediet geschikt zijn als je zeer flexibel wilt lenen. Houd er wel rekening mee dat je voor een doorlopend krediet een hoger jaarlijks kostenpercentage rente betaalt dan een persoonlijke lening. Je betaalt voor flexibiliteit.
Een persoonlijke lening
Ook met een persoonlijke lening kun je nieuwe meubels kopen voor in je huis. Meubels zijn vaak prijzig en niet iedereen heeft er altijd voldoende spaargeld voor beschikbaar. Met een persoonlijke lening kun je door de financiering aan te vragen dit probleem oplossen. Je ontvangt in één keer het gewenste leenbedrag op je rekening, dus je kunt meteen tot kopen overgaan. Met een persoonlijke lening leen je, over een vaste looptijd een afgesproken bedrag, dat je maandelijks aflost. Je weet van te voren hoeveel rente je gaat betalen, dus je komt niet voor verrassingen te staan.
Meubels aanschaffen en rood staan
Voor korte periode rood staan op je betaalrekening lijkt onschuldig, maar als je voor een lange tijd rood staat betaal je veel geld. Rentes voor rood staan kunnen namelijk oplopen tot 14%. Niet alleen voor rood staan zijn de rentepercentages hoog. Ook voor koop op afbetaling kunnen rentes oplopen tot 10%. Daarnaast zit je voor een lange periode vast aan deze leningen. Door een lange looptijd betaal je voor je meubels veel geld. Houd er rekening mee dat rood staan of kopen op afbetaling niet voordelig zullen zijn.
Geld lenen voor inboedel, waar let ik op?
Voor het afsluiten van een lening voor je inboedel is het belangrijk om te letten op verschillende punten.
- kosten berekenen
- looptijd bepalen
- rentes vergelijken
- voorwaarden aanbieders
- boetevrij aflossen
1. Kosten berekenen
Het inboedel leenbedrag hangt af van het aantal ruimtes dat je wilt inrichten, welke meubels je kiest en om welke materialen het gaat. De kosten van inboedel kan hoog oplopen. Gemiddeld zijn mensen tussen de 4000 en 8000 euro kwijt aan het financieren van de inboedel. Het berekenen van de werkelijke kostprijs van nieuwe meubels zal je helpen met het aanvragen van een financiering. Als je weet hoeveel geld je kwijt bent, zul je gemakkelijk kunnen bepalen wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Zo weet je of je de lening kunt terugbetalen.
2. Looptijd bepalen
Zodra je het leenbedrag van de lening hebt bepaald, kun je de minimale looptijd bepalen. De looptijd betekent de periode van terugbetalen. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, betaal je een vaste rente af over een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 1 jaar. In dit geval betaal je 1 jaar lang iedere maand een bedrag van het geleende bedrag terug aan de kredietverstrekker. Daarbij komen de rentekosten en eventuele andere bijkomende kosten. Een doorlopend krediet heeft in tegenstelling tot andere financieringen geen maximale looptijd. De looptijd staat hier dus niet vast. Neem je afgeloste bedragen opnieuw op? Dan duurt het langer voor de lening is afbetaald. Je bent dus niet zeker van wanneer de lening volledig is afgelost. Het meest voordelig is door het kiezen van de meest kort mogelijke looptijd. Hierdoor betaal je minder rentekosten.
3. Rentes vergelijken
Rente is de grootste kostenpost binnen leningen. Als je een lening aanvraag indient, zal er aan de hand van jouw financiële situatie een risicoprofiel worden opgesteld. Aan de hand daarvan, en de actuele marktrentes, zal het rentepercentage bepaald worden. Persoonlijke leningen hebben vaak lagere rentes dan dure leningen zoals doorlopende kredieten. Daarnaast hangen rente en looptijd samen. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je betaalt. De periode waarover je rente betaalt is namelijk langer. Ga daarom opzoek naar de beste lening met een geschikte lage rente. Het vergelijken van rentes kan je dus een hoop geld besparen.
4. Voorwaarden aanbieders
De voorwaarden van aanbieders zijn ook belangrijk om mee te nemen in een vergelijking. Wanneer je een lening voor inboedel vergelijkt, krijg je te maken met verschillende aanbieders. Iedere aanbieder hanteert bepaalde voorwaarden. Zo zullen rentes verschillen, maar zal ook een minimale looptijd of minimaal leenbedrag vereist zijn. Bekijk daarom welke aanbieder beschikt over goede voorwaarden met de beste deal.
5. Boetevrij aflossen
Naast deze punten is het ook niet onbelangrijk om aanbieders te vergelijken op de mogelijkheid tot boetevrij aflossen. Heb je namelijk een financiële meevaller? Dan is het fijn als je extra aflossingen kunt doen. Bij veel aanbieders en soorten leningen is het gratis om extra af te lossen. Echter zijn er een paar kredietverstrekkers en grote banken waarbij extra kosten in rekening worden gebracht als je eerder aflost.
Meest gestelde vragen
Wil je geld lenen voor inboedel maar heb je niet genoeg spaargeld? Dan heb je de keuze uit twee leenvormen. Namelijk een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening ontvang je het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening. Maandelijks betaal je een vast bedrag terug aan de kredietverstrekker. De looptijd staat daarbij vast. Een doorlopend krediet is een flexibelere variant van lenen. Je kunt hierbij geld opnemen tot een bepaald limiet. Het afgesproken kredietlimiet heeft geen vaste looptijd waardoor je minder zekerheid hebt over de lening.
Hoeveel geld je kan lenen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kijken kredietverstrekkers naar persoonlijke situatie, woonsituatie en inkomen. Ook is het leendoel belangrijk. Kredietverstrekkers willen zo min mogelijk risico lopen op wanbetaling en zullen naar gevraagde documenten kijken. Daarom is je maximale leenbedrag afhankelijk van verschillende factoren.
Afhankelijk van de bestaande lening die je hebt, kun je een lening aanvragen. Houd er wel rekening mee dat kredietverstrekkers kijken naar risicoprofiel. Met meerdere leningen zul je een minder grote kans hebben op een lening. Dat zal in elk geval zo zijn.
Kopen op afbetaling klinkt aantrekkelijk. Met kopen op afbetaling koop je direct, maar betaal je het aankoopbedrag later terug. Een verkoper vraagt in de meeste gevallen veel rente over het leenbedrag. Kopen op afbetaling lijkt in eerste instantie een mooie mogelijkheid, maar zal in totale kosten erg hoog zijn.