Let op! Geld lenen kost geld
Home » Vakantiehuis financieren

Vakantiehuis financieren

Veel mensen dromen over een tweede onderkomen in het buitenland, alleen weten veel mensen vaak niet hoe ze dit het beste kunnen financieren. Het grote voordeel van een vakantiehuis is dat het mogelijk zijn waarde behoud, of zelfs stijgt in waarde. Heb je niet de juiste middelen om een vakantiewoning te kopen, maar wil je dat wel? Dan is het mogelijk om een financiering aan te vragen. Het bijvoorbeeld mogelijk om een persoonlijke lening of hypotheek voor je vakantiehuis af te sluiten. Welke financiering het beste bij je past, hangt af van jouw wensen. Maar we kunnen de beslissing een stuk makkelijker voor je maken. Op deze pagina lees je meer over het financieren van je vakantiehuis.

hypotheek voor recreatiewoning

Geld lenen voor je vakantiehuis

Een vakantiewoning financieren kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende financieringsvormen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden die er zijn.

Financieren met eigen middelen

De meest voordelige manier om een tweede woning te financieren is met eigen middelen. Het voordeel hiervan is dat je geen lening hoeft af te sluiten en dus ook geen rente betaalt. Daarnaast heb je ook geen aanvullende kosten die vaak bij een lening komen kijken.

Financieren vanuit een bv

Beschik je over een eigen vennootschap? Je kunt dan de vakantiewoning financieren door geld te lenen uit de bv. Je leent hierbij dus geld uit je eigen bv. Let wel, je moet voldoen aan de zakelijke voorwaarden. Zo moet de lening schriftelijk vastgelegd worden in een leningovereenkomst en moet de aflossing duidelijk afgesproken zijn.

Een persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening ontvang je eenmalig een bedrag op je rekening, die je vervolgens in termijnen terugbetaald. Maandelijks betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. Het voordeel van de vaste rente is dat je vooraf inzicht hebt in je kosten. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Het nadeel van een persoonlijke lening is dat afgeloste bedragen niet opnieuw opgenomen kunnen worden. Daarnaast kun je een persoonlijke lening niet zomaar eerder aflossen, hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Financieren met een hypotheek

De tweede manier om een vakantiewoning te financieren is door middel van een hypotheek. Dit kan door je huidige hypotheek te verhogen, of door een tweede hypotheek aan te vragen.

– Hypotheek verhogen

Heb je een overwaarde op je eerste woning, dan kun je de hypotheek van dit huis verhogen. Je kunt deze hypotheek gebruiken om de tweede woning te financieren. Houd er wel rekening mee dat een bank of een andere verstrekker eist dat de recreatiewoning als onderpand wordt gebruikt. Het voordeel van het verhogen van je hypotheek is dat een aflossingsvrije hypotheek de laagste rente heeft en dat maandelijks aflossen niet nodig is. De rente die je betaalt over de lening is niet fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat zowel de waarde van het huis als de mogelijke inkomsten worden geplaatst in box 3.

– Tweede hypotheek aanvragen

Een andere manier van het financieren met een hypotheek is het aanvragen van een tweede hypotheek. Een hypotheek voor je vakantiewoning wordt ook wel recreatiehypotheek genoemd. Het aanvragen van een hypotheek recreatiewoning voor een recreatiewoning is anders dan een normale hypotheek. Je komt namelijk met een tweede hypotheek niet in aanmerking met een hypotheekrenteaftrek. Ook wordt de tweede woning niet volledig gefinancierd en zul je een deel, vaak 30 to 40 procent, zelf moeten inleggen. Een recreatiehypotheek wordt gezien als een consumptieve lening, daarom wordt de tweede woning niet volledig gefinancierd. Een aparte hypotheek krijgen is dus wel mogelijk, maar er zijn dus wel nadelen verbonden. Soms rekenen Nederlandse banken ook een renteopslag.

Voor- en nadelen van geld lenen voor een vakantiewoning

Voordelen

  • Huuropbrengsten zijn niet belast
  • Waarde blijft gelijk of stijgt
  • Goed alternatief voor sparen

Nadelen

  • Met een hypotheek kun je vaak tot 70% van de woningwaarde lenen
  • Hogere rente

Een recreatiewoning financieren, waar let ik op?

Een recreatiewoning kan veel geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je goed informeert in de mogelijkheden van een financiering.

1. (Korte) looptijd

Het geld dat je voor de vakantiewoning leent, zul je ook terug moeten betalen. Voordat de financiering is afgesloten, is de looptijd vastgesteld met de kredietverstrekker. Hoe korter de looptijd van de lening, des te lager de kosten zullen zijn. Je kunt een hoop geld besparen met het inkorten van de looptijd. De kosten zullen met een kortere looptijd lager zijn, omdat de rente over een kortere periode betaalt moet worden. Hierdoor zullen je maandelijkse lasten lager liggen dan bij een lange looptijd.

2. Kosten inschatten

Als tweede is het verstandig om in te schatten hoeveel kosten je gaat maken. Ondanks dat het lastig kan zijn om een kostenplaatje op te stellen, is het wel handig om te doen. Zo krijg je inzicht in alle uitgaven en weet je of je financiële situatie geschikt is voor een financiering. Daarnaast is het handig om kosten ruim te nemen. Er wordt dan rekening gehouden met onvoorziene kosten.

3. Vergelijk aanbieders en soorten leningen

Een van de belangrijkste dingen om te doen om geld te besparen, is vergelijken. Het aanbod in financieringen en aanbieders is groot. Hierdoor kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De ene aanbieder hanteert andere voorwaarden dan de andere, en leningen kunnen ook enorm verschillen. Welke lening of aanbieder het beste bij je past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op GoedkoopGeldLenen.nl kun je leningen en aanbiederes vergelijken.

tweede huis financieren met eigen geld of financiering ondertekenen

Veelgestelde vragen

Hoe financier ik een vakantiewoning?

Heb je geld nodig en wil je een vakantiewoning financieren? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je je hypotheek van je huidige woning verhogen, een extra hypotheek afsluiten, een persoonlijke lening aanvragen of financieren uit je bv. Informeer je goed in de mogelijkheden die er zijn en beslis aan de hand van jouw wensen welke vorm van financieren het beste bij jou past.

Kan ik mijn hypotheek verhogen om mijn vakantiewoningn te financieren?

Ja. Het is mogelijk om je huidige hypotheek te verhogen om je vakantiewoning te financieren. Dit kan alleen als je op dat moment een overwaarde van je huidige woning hebt. Dit betekent dat de waarde van je huis hoger is dan je hypotheek. Onder bepaalde voorwaarden kun je dan je hypotheek verhogen.

Kan ik een extra hypotheek aanvragen voor een vakantiehuis?

Als je niet over de juiste middelen beschikt, kun je een extra hypotheek afsluiten. Houd er wel rekening mee dat je niet een volledige financiering krijgt. Met een hypotheek met een recreatiedoeleind kun je maximaal 70% van de waarde van de woning krijgen. De rest van het bedrag zul je zelf bij moeten leggen.

Kan ik boetevrij extra aflossen?

Of je boetevrij extra kunt aflossen, hangt af van de soort lening en de aanbieder. Bij een hypotheek mag je maar een bepaald percentage van de hoofdsom extra aflossen. Zit je hierboven, dan kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Met een persoonlijke financiering hangt het volledig af van de aanbieder. Met een doorlopend krediet kun je altijd extra aflossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland