Let op! Geld lenen kost geld
Home » Verbouwing

Verbouwing

Geld lenen voor verbouwing

Het verbouwen van je woning zorgt niet alleen voor plezier, maar zorgt ook voor een hogere waarde van je huis. Dat kan in de toekomst natuurlijk fijn zijn. Er zijn veel verschillende opties voor een verbouwing. Denk daarbij aan een uitbouw, een dakkapel of een nieuwe keuken. Al deze aanpassingen zullen van toegevoegde waarde zijn aan je huis, mits het natuurlijk een verbetering aan de woning is. Als je wilt lenen voor een verbouwing, kun je dat op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een tweede hypotheek, het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een verbouwing hoef je natuurlijk niet te financieren met een lening. Je kunt ook eigen geld hierin steken als dat mogelijk is. Een verbouwing financieren is dan een stuk voordeliger. Je bent minder geld kwijt aan rente en andere onvoorziene kosten van een lening.

beste lening vinden voor verbouwing

Verbouwing financieren

Je woonwensen kunnen gedurende je leven veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je behoefte hebt aan een nieuwe keuken of badkamer. Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren. Welke financieringsmethode het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

1. Spaargeld

Het bekostigen van je verbouwing is het meest voordelig wanneer je eigen spaargeld gebruikt. Je voorkomt hiermee een schuld en je betaalt geen rente. Hierdoor stijgen je maandlasten dus niet. Het enige risico van het gebruiken van je eigen spaargeld, is het overhouden van minder geld voor na de verbouwing. Zo kunnen onvoorziene uitgaven misschien niet uit. Let daarom goed op dat je financiële situatie stabiel blijft, ook na de uitgaven van de verbouwing.

2. Hypotheek verhogen of een extra hypotheek aanvragen

Beschik je niet over voldoende spaargeld, dan zul je op een andere manier aan geld moeten komen. Bijvoorbeeld via je hypotheek. Hierbij heb je twee opties: het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek. Het voordeel van een hypotheek ten opzichte van een lening, is de rente. De rente op een hypotheek is in de meeste gevallen lager dan dat van een lening.

– Hypotheek verhogen

Als je een overwaarde hebt van je woning, wil dat zeggen dat de huidige marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om een hogere hypotheek aan te vragen. Hierbij wordt er gekeken naar je inkomen en naar de huidige waarde van je woning.

– Tweede hypotheek

Een andere mogelijkheid met betrekking tot een hypotheek, is het afsluiten van een tweede hypotheek. Hierbij sluit je een extra hypotheek af buiten je huidige. Hierbij wordt er net zoals een hypotheekverhoging naar je inkomen en de waarde van je woning.

3. Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Kies je niet voor het verhogen van je hypotheek of voor het aanvragen van een tweede hypotheek, dan is er ook een andere mogelijkheid om geld te lenen voor een verbouwing. Een andere manier om een verbouwing te financieren is door middel van een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

– Persoonlijke lening

Het afsluiten van een persoonlijke lening is heel eenvoudig. Je bepaalt vooraf het leenbedrag en de maximale looptijd. Daarbij zit je vast aan een vaste rente. Hierdoor Met dit type lening zul je het dan ook moeten doen. Je ontvangt het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening. Opgenomen bedragen kunnen niet opnieuwe worden opgenomen. Het nadeel van een persoonlijke lening kan zijn dat het inschatten van de kosten van een verbouwing moeilijk is. Daarom is het belanrijk dat je rekening houdt met onvoorziene kosten.

– Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet werkt het net even anders. Hierbij mag je tot een afgesproken bedrag geld opnemen gedurende de looptijd. Rente verandert, en is dus variabel. Daarnaast kun je het geleende bedrag opnieuw opnemen, zolang het maar binnen het afgesproken limiet valt. Hierdoor heb je enorme vrijheid voor het financieren van een verbouwing. Voor deze flexibiliteit betaal je dan ook wel een hogere rente dan bij een persoonlijke lening. Maar een doorlopend krediet sluit goed aan bij een verbouwing, zeker als je niet precies weet hoeveel geld je kwijt gaat zijn.

Rente van een verbouwingslening

Rentes kunnen enorm variëren. Zo ook bij het aanvragen van een financiering voor een verbouwing. Rentes verschillen niet alleen per aanbieder, maar ook per soort lening.

Rente hypotheek

Voor het verhogen van je hypotheek betaal je dezelfde rente als voorheen. Heb je dus een vaste rente voor je hypotheek, dan betaal je het jaarlijks kostenpercentage zoals voorheen. Heb je een variabele rente bij je hypotheek, dan zal deze ook met de marktrente meegaan.

Let op, je kunt tot maximaal 100% van de marktwaarde van je huis lenen. Dit betekent dat je niet daarbovenop nog eens extra kunt lenen voor een verbouwing. Een overwaarde van je huis kan daarom ruimte bieden op het moment dat je al een hoge hypotheek hebt.

Rente persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente gedurende de looptijd. Hierdoor heb je geen risico op rentestijging. Daarentegen profiteer je niet van een dalende rente. De looptijd van een persoonlijke lening is vooraf afgesproken, net zoals het rentepercentage. Rentes van persoonlijke leningen variëren vaak tussen de 5 en 12 procent voor een vaste lage rente. Hoe lager je leenbedrag, des te lager vaak het rentepercentage.

Rente doorlopend krediet

Rentes van een doorlopend krediet zijn in vergelijking met een persoonlijke lening een stuk hoger. Dit komt omdat je betaalt voor flexibiliteit. Met deze vorm van financiering kun je geld opnemen tot een afgesproken limiet. Met een doorlopend krediet betaal je rente voor het bedrag dat je daadwerkelijk opgenoment hebt. De rente van een doorlopend krediet varieert tussen een jaarlijks kostenpercentage van 4,8 tot 9,9%. In de meeste gevallen betaal je bij een klein bedrag meer rente dan bij een hoog limiet.

Rente fiscaal aftrekbaar

Rente van een persoonlijke lening is net zoals bij een hypotheek aftrekbaar. Geld lenen voor een verbouwing via een doorlopend krediet is niet fiscaal aftrekbaar. Je kunt de rente ook niet aftrekken wanneer het geld is gebruikt voor een verbouwing.

Voor- en nadelen van geld lenen voor verbouwing

Voordelen

  • geen notaris-, advies- of taxatiekosten bij een persoonlijke lening
  • maandelijkse kosten blijven gelijk
  • boetevrij extra aflossen
  • aantrekkelijke rentes

Nadelen

  • mogelijke kosten notaris-, advies- of taxatiekosten bij hypotheek
  • hogere kosten dan financieren met spaargeld
  • extra vaste lasten

Een verbouwing financieren, waar let ik op?

Een verbouwing kost veel geld. En daarom is het verstandig om te bekijken waar je geld op kunt besparen. Waar je op moet letten om geld te besparen, hebben we voor je opgesomd.

  1. Een korte looptijd

Het geld dat je leent voor de verbouwing zul je hoe dan ook terug moeten betalen. Voorafgaand van het afsluiten van je financiering, bespreek je met de verstrekker de looptijd. De looptijd geeft aan binnen welke periode je de lening terug moet betalen. Dit betekent hoe langer de looptijd van de lening, hoe hoger de rentekosten zullen zijn. Het is daarom voordeliger om te kiezen voor een kortere looptijd, dan voor een langere.

als je gaat verbouwen, waar let je dan op?

  1. Verbouwingskosten inschatten

Het is lastig om exact te bepalen hoeveel geld een verbouwing precies gaat kosten. Toch is het handig om een berekening te maken hoe de kosten er ongeveer uit zullen zien. Op deze manier weet je hoeveel geld je nodig hebt, en of je in staat bent om de financiering terug te betalen. Een lening afsluiten doe je vaak met een beetje extra geld dan de schatting. Dit doe je om onvoorziene kosten te dekken, mits de aanvraag goedgekeurd wordt.

  1. De verbouwing laten financieren met een subsidie

In sommige situaties denkt de gemeente met je mee. Voor sommige gevallen is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Denk daarbij aan duurzame projecten zoals dakisloatie, zonnepanelen, warmtepompen of dubbel glas. Met subsidie beperk je de kosten van de verouwing.

  1. Vergelijk leningen en aanbieders

Aan de hand van jouw wensen zul je leningen en aanbieders moeten vergelijken. Er zijn namelijk diverse leningen mogelijk bij verschillende aanbieders. Zo verschillen leningen in een minimale looptijd, rente en aflossing. Aanbieders verschillen ook. Daarom is het belangrijk om voorwaarden met elkaar te vergelijken. De ene lening past beter bij je dan de andere. Op GoedkoopGeldLenen.nl kun je leningen en aanbieders met elkaar vergelijken. Zo kun je een hoop geld besparen.

  • mogelijke kosten notaris-, advies- of taxatiekosten bij hypotheek
  • hogere kosten dan financieren met spaargeld
  • extra vaste lasten

Veelgestelde vragen

Kan je voor iedere verbouwing geld lenen?

Voor iedere aanpassing aan je woning kun je een financiering aanvragen. Welke financiering dat is, hangt af van jouw doelen, wensen en persoonlijke situatie. Bedenk daarom vooraf goed hoe veel geld je wilt lenen en waarvoor. Weeg ook de rentes en voorwaarden van aanbieders af.

Kan ik boetevrij extra aflossen?

Per financiering en per aanbieder verschilt het of je extra aflossingen kunt doen. Zo mag je bij een hypotheek maar een percentage van de hoofdsom kosteloos extra aflossen. Als je meer dan het maximale percentage aflost, kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Bij persoonlijke leningen verschilt de mogelijkheid per aanbieder. Zo zal de ene aanbieder een boetevrij aflosbedrag hebben, en de andere niet. Een doorlopend krediet kun je vrijwel altijd boetevrij aflossen.

Welke manier is het voordeligst om een verbouwing te financieren?

De beste en voordeligste manier om een verbouwing te financieren, is het uit je eigen potje halen. Hierdoor betaal je geen extra kosten en heb je ook geen schuld. Het is wel belangrijk dat je geld achter de hand houdt voor onvoorziene kosten.

Kan ik mijn hypotheek verhogen om te verbouwen?

Ja, het is mogelijk om je huidige hypotheek te verhogen. Op het moment dat je een overwaarde hebt, doordat de huidige marktwaarde hoger is dan je hypotheek, kun je onder bepaalde voorwaarden een hogere hypotheek aanvragen.

Kan ik een extra hypotheek afsluiten voor een verbouwing?

Als je niet over voldoende spaargeld beschikt, en je een verbouwing wilt doen, kun je een tweede hypotheek aanvragen. Deze hypotheek sluit je af buiten je huidige hypotheek om. Daarom wordt er opnieuw gekeken naar je inkomen en de waarde van je woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland