Let op! Geld lenen kost geld
Home » Financiering voor zakelijke doeleinden

Financiering voor zakelijke doeleinden

Zakelijke doeleinden

Heb je een zakelijke lening nodig voor je bedrijf? Een aantal jaren geleden was het nog vanzelfsprekend dat je bij een traditionele bank aanklopte. Vandaag de dag ligt dat wat anders en zijn er allerlei partijen die zakelijke leningen verstrekken. Het proces verloopt bij deze verstrekkers sneller en gemakkelijker dan bij de traditionele banken. Voor deze dienstverlening betaal je wel een hogere rente. 

Top 5 Zakelijke Leningen

Vaste prijs

Maandelijkse vaste prijs

4.5

0,41%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,5%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,0%

Maandelijkse rente v.a.

4.3

1,3%

Maandelijkse rente v.a.

4.0

Een zakelijke lening

Met een zakelijke financiering of bedrijfsfinanciering trek je vreemd vermogen aan voor je bedrijf. Het geleende geld maakt het mogelijk om je ondernemersambities waar te maken. Zo kun je middelen gebruiken om investeringen te financieren. Ondernemers ontvangen het geleende bedrag op hun rekening. In afgesproken termijnen wordt dit vervolgens terugbetaald. Het is bij een zakelijke lening niet mogelijk om de afgeloste bedrag opnieuw op te nemen, bij een zakelijk krediet kan dit wel. De rente wordt bij deze lening vooraf bekend gemaakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Waarom een zakelijke lening aanvragen?

Een zakelijke lening is aan te vragen voor verschillende doeleinden. Zie je kansen in de groei van je bedrijf, heb je tijdelijk liquiditeitstekort of moet je een grote uitgave doen? Dan kan een zakelijke lening uitkomst bieden. Een zakelijke financiering aanvragen doen ondernemers wanneer de concrete plannen er zijn, maar er niet genoeg geld voor vrij is. De meest voorkomende doelen van een zakelijke lening zijn:

alternatieve financiers vergelijken online
  • groei en uitbreiding
  • bedrijfspand kopen/verbouwen
  • machines of bedrijfsmiddelen
  • herfinanciering
  • voertuigen
  • debiteuren
  • tijdelijk te weinig liquide middelen

Wanneer het leendoel duidelijk is, kan op basis van persoonlijke en financiële situatie een financieringsvorm gekozen worden die het meest geschikt is.

Zakelijke financieringsvormen

Er zijn veel verschillende financieringsvormen om zakelijk geld te lenen. Hieronder hebben we de meest voorkomende vormen op een rijtje gezet.

Zakelijke lening

De meest voorkomende bedrijfsfinanciering is een zakelijke lening. Deze financiering wordt vaak aangevraagd wanneer er grote investeringen worden gedaan. Denk daarbij aan de aanschaf van machines, bedrijfsauto’s of een pand. Met een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Het leenbedrag en de bijkomende rente betaal je maandelijks aan de verstrekker af. De looptijd, rente en het leenbedrag worden vooraf afgesproken.

Zakelijk krediet

Een zakelijk doorlopend krediet is een rekening courant krediet. Hierbij kun je geld opnemen tot een bepaald limiet. Eerdere opgenomen bedragen kun je opnieuw opnemen. Je bent dus erg flexibel met deze financieringsvorm. Rente betaal je dan ook alleen over opgenomen bedragen. Het nadeel van een zakelijk krediet is dat je vaak meer rente betaalt dan bij een zakelijke lening. Je betaalt voor de flexibiliteit van een rekening courantkrediet.

Factoring

Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd, is een financieringsvorm waarbij debiteuren worden uitbesteed aan een externe partij. Daardoor ontstaat er meer financiële ruimte waarmee je je bedrijf kunt laten groeien. Bij factoring verkoop je een openstaande facturen door aan een factoringbedrijf. Je verkoopt als het ware je factuur aan een desbetreffend factorbedrijf. Dit biedt bijvoorbeeld zzp’ers of startende ondernemers een betere cashpositie, omdat je niet langer afhankelijk bent van betalingstermijnen. Hierdoor beschik je direct over werkkapitaal om verder te gaan met de groei van je onderneming.

Zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek is een financieringsvorm waarbij je het geld gebruikt voor je bedrijfspand. Daarbij kun je denken aan het aanschaffen van een bedrijfspand, of het verbouwen. Een zakelijke hypotheek is vergelijkbaar met een zakelijke lening. Je betaalt iedere maand een deel van het leenbedrag af, met daarbij rente. Een zakelijke hypotheek heeft in de meeste gevallen een lange looptijd van zo’n 20 tot 25 jaar.

Lineaire lening

Als je kiest voor een lineaire zakelijke lening, dan betaal je maandelijks aflossing en rente. Je betaalt iedere maand dezelfde aflossing. De rente betaal je over het bedrag van de openstaande lening. Hierdoor nemen de rentekosten af naarmate de looptijd verstrekt. Aan het begin van de lening betaal je dus meer rente dan aan het einde van de looptijd.

Annuïteiten lening

De tegenhanger van de lineaire lening is de annuïteitenlening. Met een annuïteiten lening betaal elke maand hetzelfde bedrag. In het begin van de looptijd betaal je niet veel aflossing, maar veel rente. Rente wordt alleen betaald over het openstaande leenbedrag. In het begin van de looptijd is het rentepercentage dus hoger dan aan het eind. Met een annuïteiten lening worden je maandlasten dus naarmate de looptijd verstrekt steeds lager.

Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is letterlijk gezegd een lening die wordt achtergesteld. Dit houdt in dat schuldeisers achteraan in de rij komen te staan als de betreffende ondernemer failliet gaat. Als je een achtergestelde lening verstrekt, kan je bij een faillissement als een van de laatste aanspraak maken op het geld. De verstrekker van een achtergestelde lening loopt hierdoor meer risico’s. De kans dat hij zijn geld niet terugkrijgt, als het bedrijf in de problemen raakt, is groot. Dit wordt daarom gecompenseerd met een hogere rente.

Mezzanine lening

Mezzanine is een term die voortkomt uit de bouwwereld. Mezzazine betekent een tussenverdieping. Een mezzanine lening is een financieringsvorm tussen vreemd vermogen en eigen vermogen. De mezzanine bedrijfsfinanciering is een externe lening van een verstrekker, maar kan dienen als eigen vermogen. Een mezzanine lening heeft dezelfde risico’s als een achtergestelde lening. Dit houdt in dat, in geval van faillissement, de schuldeisers als één van de laatste terugbetaald worden. Tussentijds aflossen hoeft niet. Dit gebeurt pas op langer termijn. Wel moet je de rente over de lening elke maand betalen. Vanwege het hoge risico is het rentepercentage relatief hoog. 

Een zakelijke financiering aanvragen, hoe werkt dat?

Tegenwoordig is het aanvragen van een externe financiering heel eenvoudig. Wie een financiering nodig heeft kan gemakkelijk naar online kredietverstrekkers kijken. Het aanvraagproces verschilt per aanbieder. Om in aanmerking te komen met een zakelijke financiering worden er voorwaarden gehanteerd. De meeste aanbieders kijken naar zowel persoonlijke- als financiële situatie, leendoel en een uitgewerkt bedrijfsplan.

Wat heb je nodig?

Vul het gewenste leenbedrag in en voeg de benodigde documenten toe. Ook willen verstrekkers graag van je weten waar je het geld voor gaat gebruiken. Daarom is het belangrijk als je goed voor ogen hebt welk leendoel je hebt.

Vergelijken

Vergelijken is de tweede stap. Het is belangrijk om aanbieders met elkaar te vergelijken. Iedere aanbieder heeft namelijk andere voorwaarden en hanteert andere rentepercentages. Vergelijken doe je om de juiste aanbieder te vinden die past bij jouw doelen en wensen.

Zakelijke lening aanvragen

Het aanvragen van de zakelijke lening is de laaste stap. Na de gevraagde informatie en het vinden van de juiste verstrekker, kun je de aanvraag indienen. Vervolgens beoordeelt de verstrekker je aanvraag. Is alles in orde, dan sturen zij een offerte op van de zakelijke lening. Als je hiermee akkoord gaat, kan de lening afgesloten worden en ontvang je het leenbedrag op de zakelijke rekening.

Wat kost een zakelijke financiering?

Over het algemeen moet je voor een zakelijke financiering rente en afsluitkosten betalen. De rentes verschillen per kredietverstrekker. Ook zijn de extra bijkomende kosten afhankelijk van de voorwaarden van een aanbieder. Daarnaast zijn de exacte kosten afhankelijk van verschillende factoren. Zo kijken verstrekkers naar de financiële gezondheid van je onderneming en het risicoprofiel. Hoe lager het risicoprofiel, hoe lager vaak de rentes zijn.

Een verstrekker kijkt altijd het meest naar het risico dat zij lopen om geld aan jou te verstrekken. Verstrekkers willen op een verantwoorde wijze geld verstrekken. Zo kan een lening met veel zekerheden lagere kosten met zich meebrengen dan een lening met weinig zekerheden. Daarnaast zijn in sommige gevallen rentepercentages van een lange looptijd lager dan van een korte looptijd. Houd er rekening mee dat dit behoorlijk kan verschillen per kredietverstrekker.

zakelijke bankrekening openen

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat ik mijn krediet ontvang?

Zakelijke financieringen vraag je online in enkele minuten aan. In de meeste gevallen ontvang je vervolgens binnen één werkdag een reactie met een aanbod. Bij sommige partijen is een ondernemingsplan vereist of kunnen er naar de jaarcijfers gevraagd worden. De procedure kan dan pas voltooid worden wanneer je deze gegevens verstrekt hebt. Ga je akkoord met het geleende bedrag, de rente en de looptijd? Dan wordt het bedrag vaak al binnen 24 uur bijgeschreven op je rekening. Zo hoef je niet lang te wachten en kun je snel actie ondernemen.

Kan ik een zakelijke lening aanvragen met een BKR registratie?

Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert alle verstrekte zakelijke kredieten boven de €1.000, waarvoor de ondernemer privé aansprakelijk is. Deze registraties worden vijf jaar lang bewaard en kredietverstrekkers krijgen hier inzicht in. Sommige vertrekkers van zakelijke leningen verstrekken geen leningen aan ondernemers met een BKR registratie, anderen doen dit wel. Er wordt vindt dan geen BKR toetsing plaats.

Welke zakelijke financiering moet ik kiezen?

Welke zakelijke financiering het meest geschikt is voor je hangt af van verschillende factoren. Zo is het leendoel en de hoeveelheid geld dat je nodig hebt vaak bepalend. Als startende ondenemer heb je andere behoeftes dan mkb ondernemers.

Kan ik ook een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen is verstandig als je een eigen bedrijf hebt. Zo hou je werk en privé gescheiden en blijven inkomsten en uitgaven overzichtelijk. Je hebt niet per se een zakelijke rekening nodig, maar dit is wel aan te raden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderdeel van een groter Financieel Netwerk | Johan Huizingalaan 400 | 1066JS Amsterdam | Nederland